Známy francúzsky režisér Bertrnad Tavernier už nie je medzi nami

NETKY.SK • 25 Marec 2021, 18:01 • 2 min
Známy francúzsky režisér Bertrnad Tavernier už nie je medzi nami

PARÍŽ - Vo veku 79 rokov zomrel uznávaný francúzsky filmár Bertrand Tavernier. Informovala o tom jeho rodina. Manželka a deti rodáka z Lyonu oznámili, že filmový tvorca skonal vo štvrtok v Sainte-Maxime v juhofrancúzskom departemente Var.

slovakia

left justify in out

Spolupracoval s hviezdami 

Tavernier po sebe zanechal asi tridsiatku filmov, v ktorých okrem iných účinkovali hviezdy ako Romy Schneider, Isabelle Huppert alebo Dirk Bogarde.

 

img


Narodil sa 25. apríla 1941 a počas svojej kariéry vo filme pôsobil ako asistent réžie, tlačový tajomník alebo kritik a až následne sa preorientoval na réžiu.

 

Niektoré snímky boli aj ocenené 
Prvé úspechy mu priniesli snímky Hodinár od sv. Pavla (1974), Nech sa začne slávnosť... (1975), ktorá získala štyri francúzske filmové ceny César, alebo Sudca a vrah (1976), ktorá si vyslúžila tri Césary. Jeho film Čas nostalgie (1990) je známy vďaka tomu, že priniesol poslednú filmovú rolu Dirka Bogarda.

 

Oscarový film 

I keď v anglicky hovoriacich krajinách jeho diela neboli až také známe, jeho hudobná dráma o fiktívnom džezovom muzikantovi Okolo polnoci (1987) vyniesla Herbiemu Hancockovi Oscara za filmovú hudbu.
 

 

Medzi ďalšie jeho uznávané režisérske počiny patria napríklad Čistka (1981), Nedeľa na vidieku (1984), Život a nič iné (1989), Návnada (1995) alebo Kapitán Conan (1996).

V roku 2015 mu udelili Zlatého leva za celoživotné dielo na medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach.
 

img

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies