Emeritný pápež Benedikt XVI. oslávil 65. výročie svojej kňazskej vysviacky

NETKY.SK • 28 Jún 2016, 14:57 • 2 min
Emeritný pápež Benedikt XVI. oslávil 65. výročie svojej kňazskej vysviacky

VATIKÁN - Pápež František zablahoželal dnes emeritnému pápežovi Benediktovi XVI. k 65. výročiu jeho kňazskej vysviacky. Ako pripomenula agentúra AP, šlo o bezprecedentnú udalosť, keď si pápež v aktívnej službe uctil pápeža na odpočinku.

slovakia

left justify in out

František dnes na slávnosť pozval celú Rímsku kúriu. Aj keď zhromaždeniu v Sále sv. Klimenta predsedal František, jeho predchodca mu "ukradol šou", keď svoj príhovor "prešpikoval" citátmi v latinčine a gréčtine, čím prítomným dokázal, že napriek 89 rokom mu myseľ ešte dobre slúži.

 

Ako napísal na svojej stránke denník The Washington Post, Benedikt sa Františkovi poďakoval okrem iného aj za to, že mu umožnil dožiť "v kráse vatikánskych záhrad", kde sa cíti "chránený". Vyjadril tiež nádej, že jeho nástupca bude pokračovať vo svojom začatom diele, po "ceste Božieho milosrdenstva, ktorá nám ukazuje Ježišovu cestu k Bohu".

 

Tento prejav dôvery voči Františkovi zo strany Benedikta môže utíšiť kritiku z radov konzervatívneho duchovenstva, ktoré namieta voči pápežovej tendencii k voľnejšiemu prístupu k teológii, proti nedostatku pozornosti k liturgii a uprednostňovaniu milosrdenstva pred morálkou.

 

František vo svojej replike uviedol, že utiahnutie sa Benedikta do malého kláštora vo vatikánskych záhradách je "taká františkánska záležitosť".

 

Dodal, že toto miesto nemá nič spoločné so "zabudnutými kútmi", kam dnešná "nenútená kultúra" odkladá tých, ktorí s vekom strácajú sily. Vatikánsky kláštor je podľa neho podobný kaplnke Porziuncola v Assisi, kde je jeho menovec, sv. František, založil svoju rehoľu a potom tam strávil aj posledné dni pred smrťou.

 

František nedávno odmietol špekulácie, že v katolíckej cirkvi sú momentálne dvaja pápeži. Zdôraznil, že pápežom je len on. Pripomenul, že Benedikt mu sľúbil poslušnosť v deň, keď odstúpil z úradu.

 

Uplynulý víkend sa František pred novinármi vyjadril, že Benedikt "mu kryje chrbát" a pomáha cirkvi svojimi modlitbami. Dodal tiež, že sa mu donieslo, ako Benedikt pokarhal nejakých "nostalgických veriacich", ktorí sa pred ním sťažovali na nového pápeža.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies