Valentín, sviatok zamilovaných. Čo stojí za jeho vznikom a ako ho ľudia oslavujú v iných krajinách?

NETKY.SK • 14 Február 2024, 06:00 • 2 min
Valentín, sviatok zamilovaných. Čo stojí za jeho vznikom a ako ho ľudia oslavujú v iných krajinách?

Sviatok svätého Valentína ľudia naprieč krajinami chápu ako sviatok lásky a zamilovaných, ktorý oslavujú 14. februára. Aký je však pôvod tohto sviatku?

slovakia

left justify in out

Pôvod sviatku svätého Valentína je opradený záhadami, pričom sú s ním spojené mená najmenej troch svätcov. Prvým z nich bol svätý Valentín, ktorý trpel v Afrike spolu so svojimi spoločníkmi. Druhým bol biskup z Interamny a tretím rímsky kňaz Valentín z 3. storočia. O prvých dvoch Valentínoch je známe len veľmi málo, a tak je najznámejší príbeh spojený práve s tretím Valentínom.

O svätom Valentínovi, ktorý žil v 3. storočí nášho letopočtu, koluje mnoho legiend. Jednou z najznámejších je kresťanská legenda, ktorá hovorí o svätom Valentínovi, mučeníkovi žijúcom za vlády cisára Claudia II. Tento panovník rád a často viedol vojny, ale rímski muži jeho nadšenie nezdieľali a neradi vstupovali do vojska. Ich dôvod bol jasný: nechceli opustiť svoje rodiny a milované osoby. Claudius nepovažoval ženatých mužov za spoľahlivých bojovníkov, preto zakázal všetky zásnuby a sobáše v Ríme.

Valentín, rímsky kňaz, však napriek cisárovmu zákazu tajne sobášil zamilované páry. Keď sa to dozvedel cisár Claudius, dal Valentína uväzniť a odsúdil ho na trest smrti. Poprava sa uskutočnila 14. februára roku 296. Pred svojím skonaním Valentín napísal milostný list dcére väzenského dozorcu, do ktorej bol zamilovaný. Týmto gestom vzniklo prvé valentínske prianie.

Nech už sú tieto legendy skutočné alebo iba povesti, Valentín sa stal patrónom zamilovaných, a jeho sviatok sa stal obľúbeným nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

 

Valentín nemá všade rovnakú podobu

Valentína sa v pozmenenej podobe v 20. storočí postupne rozšíril z USA a Veľkej Británie do európskych krajín, kde už mohol mať istú tradíciu, ale aj do miest, kde predtým nebol známy. Tento rozvoj bol výrazne ovplyvnený médiami a internetom, pričom osobitnú úlohu zohrala valentínska reklama, ktorá sa objavuje výrazne pred samotným sviatkom.

Tiež sa mení rozsah darov, ale valentínske pozdravy zostávajú stálymi. V súčasnosti patria medzi typické dary čokoláda, bonboniéra v tvare srdca, kvety (často červené ruže alebo červené tulipány), šumivé víno, kozmetika, plyšové hračky, šperky, spodná bielizeň, fotoalbumy, hodinky a romantická večera.

Reštaurácie často ponúkajú špeciálne valentínske menu s jedlami a nápojmi nazvanými tematicky. Divadlá a kiná tiež prispôsobujú svoje predstavenia na tento sviatok. Valentín je tiež dôvodom na špeciálne ponuky v hoteloch, rekreačných a kúpeľných zariadeniach, cestovných kanceláriách a nočných kluboch. Súčasťou obľúbených darčekov sú aj zážitky, ako napríklad exotické dovolenky, rekreačné pobyty, lety balónom alebo vysokohorské túry s horským sprievodcom.

V iných krajinách existujú rôzne tradície ohľadom darčekov. V Taliansku si zaľúbenci dávajú čokoládové cukrovinky s lieskovcami, známe ako baci perugina, zatiaľ čo v Chorvátsku obľúbené sú medovníkové srdcia s ornamentálnou výzdobou. V Portugalsku dievčatá často darujú svojim partnerom ručne vyšívané vreckovky. Valentínsky deň sa tiež často považuje za vhodný čas na zásnuby alebo uzavretie manželstva. Okrem toho existujú aj iné dni v rôznych častiach sveta, ktoré majú podobný charakter ako Valentín. Sviatok nemá univerzálny charakter, niektoré miesta viac oslavujú priateľstvá a rodinné vzťahy než romantické partnerstvá.

V dnešnej dobe vznikajú aj nové a rôznorodé tradície súvisiace s Valentínom. Jedným príkladom sú špeciálne autobusové alebo vlakové linky, ktoré slúžia na spoznávanie cestujúcich. Tento zvyk je populárny napríklad v Estónsku, kde existuje "autobus lásky", alebo v Nemecku, v ktorom jazdí Flirt Express.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Daniela Rau, Veda na dosah, Foto: Pexels.com, Daily Mail
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies