Elon Musk sľubuje lacnejšie Tesly s dlhším dojazdom

NETKY.SK • 23 September 2020, 12:42 • 2 min
Elon Musk sľubuje lacnejšie Tesly s dlhším dojazdom

Americká spoločnosť Tesla pracuje na novej batériovej technológii, vďaka ktorej bude môcť vyrábať cenovo dostupnejšie elektromobily s výrazne dlhším dojazdom. Uviedol to šéf podniku Elon Musk. Upozornil však, že bude trvať niekoľko rokov, než firma také elektromobily uvedie na trh. To viedlo k výraznému poklesu akcií Tesly.

slovakia

left justify in out

Battery Day sledovalo 180-tisíc divákov cez Youtube. Niekoľko málo pozvaných hostí na mieste usadili organizátori do áut Tesla ako v drive-in kine. Publikum privítalo tvár značky a jej šéfa trúbením klaksónov.

 

 

Tesla by podľa Elona Muska vďaka novej batériovej technológii mohla ponúknuť elektromobil za 25 000 dolárov. Najlacnejším elektromobilom Tesly je teraz Model 3, ktorého cena začína na 35 000 USD. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa @teslagarage,

 


Musk oznámil, že nový kompaktný model má rovnako ako ostatné Tesly dostať technológie pre podporu riadenia. Elektromobil, ktorý má doraziť do troch rokov, zatiaľ nedostal meno.

 

"Nemáme skutočne cenovo dostupný automobil, a to je niečo, čo chceme v budúcnosti zmeniť," uviedol Musk pri prezentácii plánov podniku v oblasti batérií.

 

Vyhlásil tiež, že jeho dlhodobým cieľom je výroba 20 miliónov vozidiel ročne. To predstavuje takmer dvojnásobok minuloročného odbytu najväčšej svetovej automobilky Volkswagen.

 

Ďalšou oznámenou novinkou je Model S Plaid. Najstarší model v ponuke značky sa predstaví v tomto najrýchlejšom prevedení do konca roka 2021. Veľký sedan bude vedieť pokoriť métu šesťdesiat míľ za hodinu (96 km / h) za menej než dve sekundy a tradičné americkú disciplínu, štvrťmíľu (402 metrov) s pevným štartom, zvládne podľa sľubu Muska do deviatich sekúnd. Tesla S Plaid bude mať tri elektromotory so súhrnným výkonom vyše 1 100 koní a dojazdom vyše 830 kilometrov.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Electric Car Content (@electrifycars),

 


Musk pri prezentácii venovanej predovšetkým akcionárom automobilky oznámil, že približne za mesiac Tesla predstaví novú verziu svojho autopilota. Súbor asistentov pre automatizovanú jazdu prepracovali a prepísali algoritmy riadenia vozidla, aby bol autopilot ešte výkonnejší. Z prototypové fáza má vstúpiť najprv na severoamerický trh.

 

Šéf značky sa pri prezentácii tiež pochválil bezpečnosťou tesel. Pri časti venovanej analýze svetového automobilového trhu a výsledkom značky ukázal výsledky rôznych crashtestov, ktoré okomentoval: "Najbezpečnejšie auto, ktoré môžete riadiť, je tesla".

 

Viac než milión dodnes predaných tesiel dohromady nabehlo vyše 42 miliárd kilometrov, zaznelo okrem iného na "Batériové dni Tesly" (Battery Day).

 

Jedným z cieľov, ktorý súvisí s predstavením nového typu batérií, je zlacnenie ich produkcie tak, aby mohla automobilka znížiť ceny svojich vozidiel.

 

Tesla tiež pracuje na zlacnení výroby. Aktuálne sa zamerala na zrýchlenie a zjednodušenie procesu lisovania dielov karosérie. V najbližších teslách by potom batérie mali byť súčasťou konštrukcie vozidla, čo zvýši tuhosť a zníži hmotnosť skeletu o desať percent a v dôsledku o 14 percent zvýši dojazd. Zväčší sa tiež priestor v kabíne a ušetria sa stovky komponentov (až 370 v porovnaní s dnešnými modelmi).

 

Akcie Tesly však po prezentácii prehĺbili pokles, trhová hodnota podniku sa tak počas utorok prepadla o zhruba 50 miliárd dolárov, napísala agentúra Reuters.

 

"Nič, čo Musk hovoril o batériách, nie je hotová vec," upozornil analytik Craig Irwin zo spoločnosti Roth Capital Partners. "Nebolo tam nič konkrétne," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies