V Nových Zámkoch sa pretrhla hrádza, primátor vyhlásil mimoriadnu situáciu

NETKY.SK • 16 Október 2020, 18:05 • 2 min
V Nových Zámkoch sa pretrhla hrádza, primátor vyhlásil mimoriadnu situáciu

NOVÉ ZÁMKY - Primátor Nových Zámkov Otokar Klein vyhlásil v piatok o 12.00 h mimoriadnu situáciu pre územie mesta. Dôvodom je zvýšené nebezpečenstvo povodní.

slovakia

left justify in out

„Žiadam všetkých obyvateľov mesta, ktorí majú svoje chatky a záhradky v blízkosti rieky Nitry, aby opustili zatopené územia a evakuovali ľudí a zvieratá do bezpečia. Zároveň žiadam, aby ste sa v týchto lokalitách pohybovali len v nevyhnutných dôvodoch,“ požiadal Klein občanov.

 

img

 

Na hrádzi je hliadkovacia služba mestskej polície, ktorá poskytne pomoc pri evakuácii. Mimoriadna situácia platí až do odvolania.

 

Mesto v súčasnosti vykonáva všetky potrebné opatrenia pre ochranu zvierat z interaktívnej zvieracej škôlky v Berku. Zvieratá premiestnili do susedného oploteného areálu, ktorý leží o niečo vyššie.

 

Prečítajte si viac: Hasiči majú plné ruky práce, rieky vo viacerých okresoch zaplavili dediny

 

Mesto bude škody vyhodnocovať v priebehu víkendu. “Uvidíme, čo bude poobede a večer, lebo voda sem ešte stále prúdi zo severnejších oblastí. Môže sa stať, že hladina ešte pôjde hore," varoval Klein. Dodal, že takúto vysokú hladinu vody mesto nezažilo už minimálne jednu dekádu.

 

V prípade ďalšieho zvyšovania hladiny vody v rieke chce mesto pristúpiť k riešeniu ako počas povodne z roku 2010. “Spoliehame sa na to, že keby bola situácia naozaj vážna, tak mesto uvoľní časť hrádze a voda by sa pustila na polia,” dodal primátor.

 

img

 

„Uložili sme tam balíky slamy, ktoré slúžia ako podstielka a súčasne ako ďalšie navýšenie terénu,“ uviedol primátor. V prípade núdze mesto okolo areálu uloží vrecia s pieskom ako ďalšiu bariéru proti vode.

 

 

Situácia je najhoršia na východe Slovenska

Hydrologická situácia sa na Slovensku zhoršuje. Pre intenzívne dažďe stúpajú hladiny riek po celom Slovensku. Najhoršiu situáciu pritom hlásia zo západu a východu krajiny.

 

Od štvrtka platí v Skalici, Nových Zámkoch a Košiciach výstraha tretieho stupňa. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Povodne ohrozujú niektoré časti Slovenska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona