Epidemiologická situácia v Česku sa opäť rapídne zhoršuje, vláda schválila mierny lockdown

NETKY.SK • 23 December 2020, 14:55 • 2 min
Epidemiologická situácia v Česku sa opäť rapídne zhoršuje, vláda schválila mierny lockdown

PRAHA - V celej Českej republike bude od nedele (27. decembra) platiť najvyšší piaty stupeň protiepidemických opatrení.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Jan Blatný, ktorý tento krok odôvodnil znížením záťaže nemocnícV rámci najvyššieho stupňa obmedzení bude platiť zákaz nočného vychádzania od 21:00 do 5:00 hodiny.

 

Lyžiarske strediská dostali stopku

Otvorené ostanú iba obchody s potravinami, lekárne, drogérie či čerpacie stanice. V prevádzkach veľkých obchodných reťazcov ostanú otvorené len prevádzky, kde si môžu ľudia nakúpiť len nevyhnutný tovar. Ostatný sortiment bude nedostupný, aby to nediskriminovalo zatvorené malé obchody.

 

img


Od nedele budú tiež zatvorené lyžiarske vleky. Výnimku majú len polnočné bohoslužby počas sviatkov. Blatný opäť zopakoval, že silvestrovské oslavy vonku výnimku nemajú a požiadal ľudí, aby príchod nového roka oslávili doma.

 

Prečítajte si tiež: Dnešným dňom sa mení režim na hraniciach

 

Žiaci sa vrátia k dištančnej výučbe
V piatom stupni budú tiež zatvorené školy s výnimkou prvých a druhých tried základných škôl, materských a špeciálnych škôl. Zvyšok čaká od 4. januára dištančné vyučovanie, oznámil minister školstva Robert Plaga.

 

Minister priemyslu a obchodu Karel Havlíček po rokovaní vlády uviedol, že podnikatelia budú môcť za október, november a december získať od štátu plnú náhradu komerčného prenájmu. Kompenzáciu dostanú všetky zatvorené prevádzky, dodal.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pozrite si, aké protiepidemiologické opatrenia platia v okolitých krajinách. Skutočne sme na tom tak zle?

 

Verejnosť sa k vakcíne dostane už vo februári
Blatný sa vyjadril aj o chystanom plošnom očkovaní proti koronavírusu, na ktoré je podľa neho Česko pripravené. Očkovať najprv budú vakcínou, ktorú vyvinuli spoločnosti Pfizer a BioNTech.

 

V prvej fáze sa bude očkovať na 31 miestach a následne sa vakcinácia rozšíri na dve stovky miest. Pomoc pri vakcinácii zabezpečí aj 5 tisíc praktických lekárov.

 

img

 

V priebehu januára budú prioritne očkovať lekárov z kritickej nemocničnej infraštruktúry, ďalších pracovníkov zdravotníckych zariadení a seniorov v nemocniciach a domovoch dôchodcov. Verejnosť bude môcť dobrovoľne absolvovať očkovanie od februára.

 

Počet pozitívny opäť rapídne narastá
V Česku sa dosiaľ nakazilo koronavírusom viac ako 646-tisíc ľudí, pričom iba za utorok (22. decembra) odhalili laboratóriá 10 821 nových prípadov. Aktuálne u našich susedov evidujú 88 722 aktívnych prípadov, pričom hospitalizovaných je 4728 pacientov.

 

Viac ako 546 tisíc osôb sa z ochorenia COVID-19 vyliečilo a 10 664 v jej dôsledku zomrelo. Rizikové skóre v Česku, od ktorého závisí zmena protiepidemických opatrení, sa vyšplhalo na hodnotu 81, čo zodpovedá piatemu stupňu systému PES.

 

Prečítajte si viac: V Českej republike sa život výrazne spomalí, vláda v krajine vyhlásila lockdown

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies