Ekonomika SR má tento rok rásť o 3,3 %, v ďalších rokoch zrýchli

NETKY.SK • 6 Február 2017, 13:17 • 2 min
Ekonomika SR má tento rok rásť o 3,3 %, v ďalších rokoch zrýchli

BRATISLAVA - Slovenská ekonomika bude rásť v tomto roku tempom 3,3 %. V ďalších rokoch by mal hospodársky rast ďalej zrýchľovať. Vyplýva to z najnovšej makroekonomickej prognózy, ktorú dnes zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) pri Ministerstve financií (MF) SR. Kým očakávania na tento rok rezort oproti predchádzajúcej prognóze mierne znížil, budúci rok by mal byť naopak o niečo lepší.

slovakia

left justify in out

V tomto roku by tak slovenská ekonomika mala dosiahnuť rovnaký rast hrubého domáceho produktu (HDP) ako vlani. "Štruktúra rastu bude vyvážená, ekonomiku potiahne domáci aj zahraničný dopyt. Rastúce investície potiahne verejný sektor, automobilový priemysel a výstavba D4/R7 (bratislavského obchvatu)," očakáva MF s tým, že pozvoľné by malo byť zotavenie súkromných investícií. V nasledujúcich rokoch by sa mala pod rast ekonomiky podpísať najmä nová výroba v automobilkách. 

 

"V rokoch 2018 a 2019 ekonomika vďaka novým produkčným kapacitám zrýchli na 4 %, resp. 4,4 %. Mierny posun výstavby automobilky Jaguar Land Rover a D4/R7 podporí rast investícií v budúcom roku," konštatuje rezort financií s tým, že spustenie novej výrobky v automobilkách zrýchli export, ktorého rast by sa mal v oboch rokoch vyšplhať nad 7 %. MF taktiež očakáva zrýchlenie spotreby domácností.

 

Pozitívne by sa mala vyvíjať aj situácia na trhu práce. Zamestnanosť by mala v tomto roku vzrásť o 1,8 % a pribudnúť by malo 42.000 nových pracovných miest. "Pozitívny vývoj na trhu práce zníži mieru nezamestnanosti na 8,4 %," vyčíslilo ministerstvo. V budúcom roku by mala zamestnanosť rásť tempom 1,1 %.

 

Takisto by sa mali zvyšovať aj mzdy, a to vo všetkých sektoroch s výnimkou trhových služieb. Priemerná nominálna mzda v hospodárstve podľa makroprognózy vzrastie v tomto roku o 3,5 % a mala by dosiahnuť úroveň 942 eur. Reálne mzdy majú tento rok dosiahnuť rast na úrovni 2,4 %.

 

Na Slovensku by mali opäť začať rásť aj ceny. "Inflácia sa v roku 2017 vymaní z negatívnych čísel, ceny narastú v priemere o 1,1 %. K tomuto vývoju prispeje najviac čistá inflácia. Vyššie ceny ropy sa premietnu do cien pohonných látok a sekundárne aj do cien potravín a služieb," predpokladá rezort financií s tým, že regulované ceny budú mať na infláciu stále mierne tlmiaci vplyv.

 

MF SR však počíta aj s rizikami, ktoré by mohli ohroziť hospodársky rast. Sú nimi nejasný politický výhľad v Európe, tvrdší brexit a nástup protekcionizmu vo svetovom obchode. "Nejasnosť najbližších politických krokov nateraz znemožňuje kvantifikovať veľkosť týchto rizík. Riziko tiež predstavuje nestabilita bankového sektora v Taliansku. Naopak, pozitívnym rizikom v externom prostredí je fiškálna expanzia v USA a priskoré opustenie kurzového záväzku Českej národnej banky," dodalo ministerstvo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies