Ekonomika KSVE vzrastie tento rok o 3,1%,rast HDP SR sa spomalí na 1,7 %

NETKY.SK • 22 Január 2013, 12:43 • 2 min
Ekonomika KSVE vzrastie tento rok o 3,1%,rast HDP SR sa spomalí na 1,7 %

Ekonomika KSVE vzrastie tento rok o 3,1%,rast HDP SR sa spomalí na 1,7 % - Slovensko Rast ekonomiky v regióne strednej a východnej Európy (KSVE) by mal tento rok zaznamenať zrýchlenie. Uviedla to dnes Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) s tým, že te

slovakia

left justify in out

img

Rast ekonomiky v regióne strednej a východnej Európy (KSVE) by mal tento rok zaznamenať zrýchlenie. Uviedla to dnes Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) s tým, že tento vývoj sa dá očakávať vzhľadom na to, že eurozóna má už najhoršiu etapu krízy za sebou. Informovali o tom agentúry Reuters, DPA a STA.
      EBOR predpokladá, že rast ekonomiky v strednej a východnej Európe dosiahne tento rok 3,1 % po tom, čo v roku 2012 spomalil na 2,6 % zo 4,6-% rastu v roku 2011. "Zatiaľ je síce priskoro tvrdiť, že všetko je už v poriadku, no začínajú sa objavovať náznaky stabilizácie," povedal hlavný ekonóm banky Erik Berglof. "Prvýkrát po dlhej dobe očakávame zmiernenie rizík, ktorým stredná Európa čelí, najmä rizík vyplývajúcich z dlhovej krízy eurozóny," dodal.
      Situácia sa však bude líšiť od štátu k štátu, dodala EBOR. Napríklad rast v strednej Európe a Pobaltí, čo sú oblasti, ktoré sú najviac citlivé na otrasy v eurozóne, by mal tento rok dosiahnuť iba 1,2 %, zatiaľ čo v októbrovej prognóze ešte banka počítala s 1,7-% rastom. Pod tento vývoj sa podpíše najmä spomalenie poľskej ekonomiky, najväčšej z tohto regiónu. Prognózu rastu hrubého domáceho produktu samotného Poľska v roku 2013 skresala EBOR na 1,5 % z októbrového odhadu na úrovni 2,2 %. Minulý rok vzrástla poľská ekonomika o 2 %.
      Horšiu prognózu zverejnila EBOR aj pre Slovensko. Ekonomika Slovenskej republiky by podľa najnovšieho odhadu banky mala tento rok vzrásť o 1,7 %, zatiaľ čo v októbrovom odhade uvádzala ešte rast o 2,3 %. Za rok 2012 predpokladá banka rast slovenskej ekonomiky o 2,2 %.
      Najrýchlejší rast v rámci celého regiónu strednej a východnej Európy očakáva EBOR v Mongolsku a Turkménsku. V obidvoch prípadoch počíta s dvojciferným rastom, pričom k vysokému tempu rastu ekonomiky by mali dopomôcť nové ťažobné a energetické projekty.
      Na opačnej strane sú Maďarsko a Slovinsko, ktoré by mali podľa EBOR zotrvať v recesii. Vysokozadlžené Maďarsko zaznamenalo za minulý rok pokles ekonomiky o 1,5 % a v najnovšej prognóze banka už nepredpokladá 0,4-% rast, aký uviedla ešte v odhade v októbri 2012. Najnovšie počíta s poklesom maďarskej ekonomiky o 0,1 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies