Ekologické sprchovanie: Stačí vám pár litrov denne

NETKY.SK • 23 September 2019, 14:00 • 2 min
Ekologické sprchovanie: Stačí vám pár litrov denne

Sprchovanie patrí k bežnej dennej rutine. Väčšinou ani nepremýšľame nad tým, ako často sa sprchujeme a koľko vody nám pretečie pod rukami. Že je sprchovanie ekologickejšie ako naloženie sa do vane asi všetci tušíme. Ako ho však urobiť ešte šetrnejším k prírode aj našim peňaženkám?

slovakia

left justify in out

Čistí za každú cenu

Moderná doba je nastavená tak, že vždy musíme vyzerať upravene, čisto a za každú cenu sa snažíme zamedziť akémukoľvek telesnému zápachu. Po športovaní, upratovaní alebo náročnom dni sprcha padne dobre, myslite však na to, že nič sa nemá preháňať. Časté sprchovanie rozhodne neprospieva zdraviu. Práve naopak. Na povrchu tela sa vyskytujú mikroorganizmy, ktoré s telom žijú vo vzájomnej symbióze, ich prítomnosť nás totiž chráni pred mnohými ochoreniami. Častým umývaním však tieto organizmy likvidujeme.

 

img

 

Úsporná sprchová hlavica

Na prvý pohľad neuvidíte rozdiel medzi klasickou a úspornou sprchovou hlavicou, vyzerajú takmer rovnako. Úsporná hlavica dokonca aj funguje skoro tak isto. Rozdiel je v prietoku. Ten je menší, pričom tlak vody a teda aj komfort sprchovania zostáva zachovaný. Starším typom sprchovej hlavice pretečie za minútu okolo 15 litrov vody, úsporná má viac ako o polovicu menšiu spotrebu vody (cca 7 – 8 litrov).

 

Batéria je základ

K úspornému sprchovaniu sa najviac hodí termostatická batéria. Nemá páku, na ktorú ste zvyknutí, ale skladá sa z otáčacích hlavíc, pomocou ktorých si určujete ideálnu teplotu vody. Nastavenie správnej teploty funguje na princípe miešania studenej a teplej vody v určitom pomere. Hlavice sú navyše zabezpečené tak, aby nedošlo k nechcenému pohybu a tým aj k nepríjemnému popáleniu horúcou vodou. Keďže sa výsledná teplota vody zmiešava, nedochádza k zbytočnému ohrevu vody, ktorá by sa nakoniec ani nevyužila. A to dosť šetrí vodu aj energiu na jej ohrev.

 

img

 

Spoznajte silu vzduchu

Výrobcovia kúpeľňového vybavenia Hansgrohe prišli na trh s revolučnou technológiou AirPower, ktorá vyráža dych. Sprchové hlavice s touto technológiou majú po celej ploche prúdového disku zabudované otvory, cez ktoré nasávajú vzduch, ktorý následne mixujú s vodou. Kvapky sú tak pocitovo ľahšie a príjemnejšie, vzduch navyše vodu „nariedi” a nespotrebuje sa jej toľko. Touto technológiou sú vybavené nielen ručné sprchové hlavice, ale aj hlavice horné, sprchové systémy a dokonca aj umývadlové batérie.

 

Rada na záver: Túto radu ocenia hlavne páry. Šetrite vodu – sprchujte sa vo dvojici!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ella marketing
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies