Na Slovensku nám rastú mladí úspešní enviroreportéri! Čaká ich prezentácia na medzinárodnom fóre

NETKY.SK • 23 Apríl 2021, 21:19 • 2 min
Na Slovensku nám rastú mladí úspešní enviroreportéri! Čaká ich prezentácia  na medzinárodnom fóre

Rozhodli sme sa napísať o šikovných potenciálnych reportéroch. Porozprávala nám o nich jedna milá pani učiteľka z inovatívnej školy Narnia v Bratislave. Viac ako 60 článkov, fotografií a videí prihlásili mladí enviroreportéri z celého Slovenska do národného kola súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie. Hodnotenie týchto projektov zväčša každý rok vrcholí na Deň Zeme.

slovakia

left justify in out

Mladí reportéri pre životné prostredie. Skvelý projekt pre deti a mládež. Je to medzinárodný program, v ktorom je zapojených 42 krajín a 275 000 študentov. Young Reporters for the Environment (YRE), alebo Mladí reportéri pre životné prostredie, je koordinovaný Nadáciou pre environmentálnu výchovu (FEE). Tento program umožňuje mladým ľuďom zaujať vzdelané stanovisko k otázkam životného prostredia, ktoré im veľmi záleží, a poskytuje im platformu na vyjadrenie týchto problémov prostredníctvom médií na písanie, fotografovanie alebo videozáznam. 

 

 

Ako to funguje?

Program YRE je prevádzkovaný národnými operátormi vo viac ako 40 krajinách po celom svete a program je implementovaný na národnej úrovni. Mládež vo veku od 11 do 25 rokov sa môže zapojiť do programu v týchto krajinách prostredníctvom svojej školy, mládežníckej skupiny alebo ako jednotlivci kontaktovaním príslušného národného operátora. V závislosti na krajine organizujú národní operátori workshopy a podujatia pre študentov YRE, ako aj národné súťaže YRE.

 

img

 

Projekt pomáha účastníkom rozvíjať zručnosti a získavať vedomosti, ktoré im zostanú na celý život, ako napríklad komunikačné schopnosti, individuálna iniciatíva, tímová práca, kritická analýza, sociálna zodpovednosť a vodcovské schopnosti sa vďaka zapojeniu do programu zdokonaľujú. "O prekvapenie roka sa postaral tím reportérov Základnej školy Karola Kuffnera zo Sládkovičova, ktorý ako nováčik získal až šesť ocenení. Porota ocenila prvým miestom foto-príbeh Zmysluplná energia, ktorý predstavuje život rodiny v čase lockdownu venovaný hrám, koníčkom a rodinným aktivitám," informoval web mladireporteri.sk. Ďalej nám boli poskytnuté informácie, že Ella Radimská a Júlia Noščáková z Waldorfskej školy v Bratislave zvíťazili s reportážou Vtáčí obyvatelia sídlisk. Predstavili v nej príčiny, prečo vtáctvo z miest ubúda, ale aj projekt obnovenia sídliskovej biodiverzity a kroky, akými sa podarilo pozvať vtáky späť.

 

"Tento rok bude našich reportérov reprezentovať v kategórii reportážny článok 15-18 ročných Ella Radimská a Júlia Noščáková, ktoré chceli, aby sa o aktivitách detí na sídlisku dozvedeli ľudia, a tak napísali reportáž, lebo deti, ktoré aktivity robia, sa pre svoj nízky vek nemohli do súťaže písaním reportáže zapojiť," prezradila Ľubica.

Porota zložená z odborníkov v oblasti ochrany životného prostredia a médií vyjadrila rešpekt reportérom aj pedagóm, ktorí sa do súťaže v „dobe kovidovej“ zapojili. „Vieme, že nebolo ľahké spracovať ich v situácii, kedy bolo zakázané stretávať sa. Napriek tomu, sa mnohí z vás tejto úlohy zhostili na jednotku. Objavili opäť množstvo nových tém alebo už overené obohatili o nový “pandemický” rozmer,“ povedal dlhoročný porotca a fotograf Radovan Stoklasa. Najlepšie práce budú reprezentovať Slovensko v medzinárodnej súťaži.

 

"Mladí reportéri pre životné prostredie sú skvelý program, v ktorom decká musia nájsť a identikfikovať ekoproblém vo svojom okolí, spojiť sa s odborníkmi, nájsť riešenie, realizovať ho a až potom o tom napíšu reportáž. V podstate menia svet- minuly rok o nich písali ako o slovenských „Grétach“, ktoré nekričia, ale konajú. Ale teda fakt je, že každoročne slovenskí mladí reportéri získajú megaúspešné umiestnenie v medzinárodnej súťaži," vyjadrila sa PaeDr. Noščáková Ľubica, učiteľka z Narnie.

 

Text, ktorý vyhral celoslovenské kolo

Výherný text sa volá Vtáčí obyvatelia sídlisk. Zaoberal sa Úbytkom vtáctva v mestách. Žiaci zo školy Narnia sa rozhodli preskúmať príčiny a stav v ich prostredí zmeniť. Za pomoci odborníkov, Františka Cimermana zo Živice a  enviromentalistu RNDr. Tomáša Kušíka, hľadali odpovede a robili kroky pre zmenu stavu. Tmavý kút bez osvetlenia, kde sú stromy, osadili vlastnoručne vyrobenými zahniezďovaciími búdkami. V zime zásobili kŕmidlá zmesou potravy z rôznych druhov nelúpanej slnečnice. Prisýpali ju len po úplnom vydzobaní vtákmi. Naučili sa, že plastové sieťky s krmivom, predávané v obchodoch na vešanie na stromy, sú častou pascou pre vtáky, ktoré sa do nich zamotajú a uhynú. Preto na stromy vešali aj  jablká ako prirodzený zdroj potravy. Vysadili bylinkové záhony a pripravili na výsadbu kríky s bobuľami jedlými pre ľudí rovnako ako pre vtáky. Časť trávnika zmenili na nekosený.

 

img

 

Tieto deti sa zapojili fotopríbehom a získali 2.miesto, ktoré do medzinárodnej súťaže nepostupuje. Dostali však zvláštne ocenenie Zelenej školy. Ella S Júliou pridali aj fotopribeh,  s ktorym získali 3.miesto v kategórii 15-18 rokov a Júlia so svojou sestrou aj reportážny fotopríbeh o netopieroch, ktorý obsadil 2.miesto. Po preklade do angličtiny pôjde článok do YRE international competition. 

 

img

 

Pred vypuknutím pandémie gratulovala slovenským výhercom osobne Zuzana Čaputová v paláci. Je skvelé vedieť, že v tomto konzumnom svete ešte stále existujú rozumné projekty, ktoré motivujú deti, a venujú sa enviromentalistike.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies