Najobľúbenejšie vianočné filmy – ktorý z nich si pozriete tento rok?

NETKY.SK • 12 December 2023, 19:00 • 2 min
Najobľúbenejšie vianočné filmy – ktorý z nich si pozriete tento rok?

Priznajme si to – každý z nás má aspoň jeden obľúbený vianočný film, ktorý si pozrieme každý rok pri rozsvietenom vianočnom stromčeku a tanieri s koláčikmi znovu a znovu. Ktorý je ten váš?

slovakia

left justify in out

Ste skôr vyznávačmi klasiky, ktorí počas Vianoc na televíznych obrazovkách preferujú romantiku, alebo pre vás tieto dni predstavujú zábavu, smiech a miestami až čierny humor?

Poďte si s nami pripomenúť niekoľko osvedčených vianočných klasík z rôznych žánrov – filmových fenoménov, ktoré sa stali najúspešnejšími snímkami, spojenými s obdobím Vianoc.

Sám doma, 1990, 1992

Mega-úspešné filmy Johna Hughesa, v ktorých zažiaril ako dieťa Macaulay Culkin, sledujú Kevina McCallistera, chlapca z veľkej rodiny, ktorému sa počas Vianoc vždy nejako stane, že zostáva opustený. V prvom filme zostane Kevin sám doma, keď rodina odíde do Paríža a „zabudne“ ho vziať. Malý chlapec čelí dvojici zlodejov, ktorá doráža do domu McCallisterovcov.  V druhom náhodou nastúpi do lietadla do New Yorku, kde zažíva neobyčajné dobrodružstvá. Oba filmu sa stali ikonou vianočných komédií, ktoré si dodnes radi pozrú malí aj veľkí.

Prázdniny, 2006

Knižná redaktorka z Londýna, tvorkyňa filmových trailerov z Los Angeles – obom krachne tesne pred Vianocami dlhodobý vzťah. A tak sa plné rozčarovania, smútku aj hnevu rozhodnú urobiť na Vianoce bláznivú vec – odísť na druhú stranu zemegule. Vymenia si svoje domy, a tak trochu aj životy, aby na celkom nových miestach, s novými ľuďmi a v nových situáciách našli samé seba a svoje skutočné šťastie.

Láska nebeská, 2003

Neprekonateľný dojímavý vianočný príbeh, plný hviezd (Hugh Grant, Emma Thompson, Colin Firth, Liam Neeson, Keira Knightley, Alan Rickman...), kde môžeme v spleti jednotlivých, navzájom prepojených osudov sledovať príbeh novopečeného britského premiéra, ohrdnutého spisovateľa, podvedenej manželky, či nezničiteľnej súrodeneckej lásky... Film Richarda Curtisa oslavuje tento rok svoju desaťročnicu a za ten čas ho napodobnilo (vo forme spájania viacerých nesúvisiacich príbehov do jedného) mnoho snímok na celom svete.

Ako Grinch ukradol Vianoce, 1966, 2000

Už animovaná rozprávka o Grinchovi z roku 1966 sa stala obľúbeným sviatočným filmom. No jej hraná adaptácia z roku 2000 je však klasikou sama o sebe. V komédii, ktorá vznikla na základe rovnomennej detskej knihy Dr. Seussa z roku 1957, sa v réžii Rona Howarda objavil Jim Carrey v úlohe zeleného zloducha, ktorý je odhodlaný zničiť Vianoce obyvateľom mestečka Whoville. Iste, Carreyho výkon je prehnaný, ale ako inak by ste očakávali, že sa bude správať taký vianočný zlodej ako Grinch? Film je veselým, hrejivým a nezabudnuteľným dielom, ktoré nám vtipne pripomína, že dobro napokon víťazí...

Polárny expres, 2004

Mimoriadne vydarený snímok Roberta Zemeckisa - animovaný "Polárny expres" je srdcervúci vianočný príbeh, ktorý vyvoláva vo všetkých generáciách úžas a nostalgiu. Polárny expres sa odohráva v zasneženom Grand Rapids v Michigane v noci na Štedrý večer a rozvíja príbeh o chlapcovi, ktorý stráca vieru v Santa Clausa. Na palube čarovného vlaku sa stretáva s kamarátmi v pyžamách, ktorí sa vezú až na Severný pól do Santovej dielne. Od piesne "Believe", ktorá získala cenu Grammy, až po strhujúcu "Hot Chocolate" – aj piesne pomáhajú vytvoriť z tohto filmu vianočný skvost.

Smrtonosná pasca, 1988

Newyorský policajný detektív John McClane (Bruce Willis) sa chce na vianočnom večierku zmieriť so svojou manželkou. No nemecký terorista Hans Gruber (Alan Rickman) má iné plány – všetkých ľudí v mrakodrape vzal ako rukojemníkov. McClane tak musí zachrániť nielen svoje manželstvo, ale aj desiatky ľudských životov. Akčná klasika, plná humoru, skvelej výpravy a originálnych gagov, ako keď si policajt spieva pieseň "Let it Snow" vo chvíli, keď na jeho auto spadne telo.

Láska cez internet, 1998

Osvedčená dvojica Meg Ryan a Tom Hanks, ktorým to spolu na plátne mimoriadne svedčí stvárnili nádherný romantický príbeh dvoch ľudí, ktorí proti sebe ako veľkopodnikateľ a majiteľka malého kníhkupectva navonok bojujú a zároveň sa do seba v mailovej komunikácii zamilujú... Pozriete si aj tento rok, ako sa tento večný príbeh lásky skončí?...

Elf, 2003

Film "Elf" z roku 2003 osloví deti všetkých vekových kategórií a určite aj ich rodičov. Hlavným čarom filmu je Will Ferrell ako nezlomný škriatok Buddy, ktorý opustí Severný pól, aby našiel svojho biologického otca v New Yorku. Veľké jablko so svojou drsnosťou a zhonom je dokonalou protiváhou Ferrellovej roztomilosti a naivity, ktorá prináša čarovné aj menej čarovné (zrážka s taxíkom) situácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies