EK nebude meniť envirozákony, aktivisti to vítajú

NETKY.SK • 7 December 2016, 18:03 • 2 min
EK nebude meniť envirozákony, aktivisti to vítajú

BRATISLAVA - Európska komisia po dvoch rokoch skúmania rozhodla, že nebude meniť Smernicu o vtákoch a Smernicu o biotopoch, pretože sú podľa nej dostatočne účinné na ochranu prírody v EÚ.

slovakia

left justify in out

Slovenskí aktivisti a environmentalisti rozhodnutie EK privítali, pretože tieto smernice považujú za najefektívnejšie v oblasti ochrany vzácnych druhov živočíchov, rastlín a biotopov. "Veľký úspech ochrany prírody," vyjadrila sa na svojej facebookovej stránke organizácia SOS/BirdLife Slovensko, podľa ktorej je to dobrá správa aj pre Slovensko, keďže smernice sú v mnohom premietnuté do národnej legislatívy a sú základom pre ochranu biodiverzity a chránených druhov u nás.

 

Podrobné hodnotenie, ktoré pre Komisiu robil tím nezávislých expertov v rámci takzvaného Fitness checku, došlo k záveru, že smernice sú efektívnym nástrojom na dosahovanie stanovených cieľov, no problémom je ich nedostatočná implementácia a financovanie.


EK prehodnocovala efektívnosť oboch smerníc na ochranu prírody s cieľom zistiť, či je dostatočne účinná a či spĺňa svoj účel. Proti snahám zmeniť tieto smernice sa postavili nielen ochranári z celej Európy vrátane Slovenska, no proti otváraniu tejto legislatívy sa vyslovili aj ministri životného prostredia členských krajín Únie a Európsky parlament. Petíciu v rámci kampane Nature Alert (Hlas pre prírodu) podpísalo viac ako pol milióna občanov a 120 environmentálnych organizácií z celej EÚ. Počet podpisov pod petíciou (520 325) bol zatiaľ najvyšší v histórii EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies