Egypt predložil návrh na ukončenie vojny v Gaze

NETKY.SK • 13 August 2014, 06:41 • 2 min
Egypt predložil návrh na ukončenie vojny v Gaze

KÁHIRA - Egypt predložil v utorok Izraelu a palestínskemu hnutiu Hamas návrh prímeria, ktoré má ukončiť mesiac trvajúcu vojnu.

slovakia

left justify in out

Informovali o tom dnes skoro ráno palestínski predstavitelia, pričom vyjednávači sa už pripravovali na druhý deň rokovaní pod záštitou Egypta o ukončení krízy a o poskytnutí pomoci ťažko skúšanému pásmu Gazy.
      

Po viac ako desiatich hodinách utorkových rozhovorov palestínski predstavitelia dnes skoro ráno uviedli tlačovej agentúre AP, že návrh Egypta vyzýva na zmiernenie určitých častí izraelskej blokády Gazy, aby mohla byť na územie enklávy doručená pomoc. Stále sú však kľúčové oblasti nezhôd, ktoré bude treba riešiť na nasledujúcich rokovaniach - napríklad islamské militantné hnutie Hamas požaduje úplné zrušenie blokády Gazy a Izrael vyzýva Hamas na odzbrojenie.
      

Ak strany konfliktu prijmú návrh Egypta, bude to mať významný dopad na život Palestínčanov v Gaze, pretože sa zlepší pohyb jednotlivcov a obchodovanie so západným brehom Jordánu. Firmy a podniky v Gaze totiž vážne trpia obmedzeniami uvalenými na enklávu židovským štátom a Egyptom v roku 2007, keď Hamas ovládol Gazu.
      

Jeden z nemenovaných palestínskych predstaviteľov uviedol AP, že podľa egyptského návrhu bude blokáda rušená postupne.Návrh tiež stanovuje, že Izrael ukončí nálety proti militantom a 500-metrová nárazníková zóna pri Gaze a izraelskej hranici bude časom zmenšená.

      

Izraelský a palestínsky vyjednávací tím si dali po desiatich hodinách rokovaní prestávku a v rozhovoroch budú pokračovať dnes neskôr, približne 12 hodín pred tým, ako má o polnoci vypršať súčasné 72-hodinové prímerie.Zatiaľ nie je známe, či niektorá strana prijala egyptský návrh.
      

Súčasné trojdňové prímerie vyrokované Egyptom sa začalo v pondelok. Podobné zastavenie paľby stroskotalo minulý týždeň v piatok, keď militanti v Gaze rýchlo obnovili ostreľovanie Izraela, práve v čase vypršania prímeria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies