Egocentrickí a rozmaznaní: Je syndróm jedináčika pravdou alebo len populárnym mýtom?

NETKY.SK • 3 November 2023, 17:55 • 2 min
Egocentrickí a rozmaznaní: Je syndróm jedináčika pravdou alebo len populárnym mýtom?

Spoločnosťou kolujú pravidelné predsudky o jedináčikoch už desaťročia. Vraj sú sebeckí, chcú si za každú cenu presadiť to svoje a nevedia sa ani za nič podeliť. Často sa o nich tvrdí, že bývajú nadmerne rozmaznávaní. Podľa údajov zozbieraných v roku 2018 sú však tieto tvrdenia iba nepodložené domienky a nie je teda pravidlom, že jedináčikovia takýmito nedostatkami trpia.

slovakia

left justify in out

Jedináčikovia boli v minulosti zriedkavejší, možno aj preto ich zvykli považovať za rozmaznaných, egoistických a neochotných sa prispôsobiť. Okrem negatívnych charakteristík sa s takzvaným syndrómom jedináčika spája aj niekoľko pozitívnych vlastností, ako napríklad samostatnosť, nezávislosť či cieľavedomosť. Čo z toho naozaj platí a čo je len mýtus?

Mýtus o rozmaznanosti

Spoločnosťou kolujú pravidelné predsudky o jedináčikoch už desaťročia. Vraj sú sebeckí, chcú si za každú cenu presadiť to svoje a nevedia sa ani za nič podeliť. Často sa o nich tvrdí, že bývajú nadmerne rozmaznávaní. Podľa údajov zozbieraných v roku 2018 sú však tieto tvrdenia iba nepodložené domienky a nie je teda pravidlom, že jedináčikovia takýmito nedostatkami trpia.

Výskum je založený na prieskume Toniho Falbu, ktorý je psychológom na Texaskej univerzite v Austine. Došiel k vyhodnoteniu, že rozdiely jedináčikov a detí so súrodencami sa príliš nelíšia.

Unikátny benefit jedináčikov

Jediný rozdiel, ktorým deti bez súrodencov disponovali je ten, že mali oveľa silnejšie putá s rodičmi ako deti bez so súrodencami. Napriek ich silnej väzbe však často ľutujú, že vyrastali bez súrodencov.

Odsudzovanie "sebeckého rozhodnutia"

Zdravotné problémy, financie, plodnosť či vysoký vek. To všetko môžu byť faktory, ktoré presvedčili rodičovské páry mať len jedno dieťa. Samozrejme, že s jedným dieťaťom to ide jednoduchšie a vedia ho mať viac pod dohľadom. 

Rodičom často prechádza hlavou otázka, ich potomkovi neublíži "izolácia" a život bez súrodencov. Susan Newman, sociálna psychologička, poradkyňa rodičov a autorka kníh o výchove detí hovorí, že pocity viny nie sú na mieste.

Pri svojej práci naštudovala množstvo výskumov zaoberajúcich sa rodinami s jedným dieťaťom a zistila, že tieto deti na tom vôbec nie sú horšie než ich rovesníci so súrodencami. „Všetky štúdie preukázali, že jedináčikovia nie sú rozmaznaní. Nie sú ani oveľa samotárskejší a dokážu si nájsť toľko kamarátov, ako deti so súrodencami.“

Všetko je to vecou výchovy

Ide o mýtus, ktorý sa dlhodobo šíri, ale Tsioles tvrdí, že to nie je pravda. Empatia, tolerancia aj schopnosť deliť sa, je podľa psychológa vecou výchovy. To potvrdzuje aj štúdia zverejnená v magazíne Scientific American, kde sa tvrdí, že byť jedináčikom nie je menej zdravý koncept výchovy.

Práve naopak, v mnohom môže byť výhodou. Pretože medzi súrodencami sa nemusí vyvinúť napríklad len schopnosť deliť sa, ale aj agresia, rivalita a tendencia profitovať aj na úkor iných.

To, ako silno dieťa ovplyvní fakt, že je jedináčik je otázne. Môže to závisieť na množstve príležitostí, ktoré mu život ponúka na rozvynutie jeho sociálnych a kognitívnych schopností. Napokon jedináčikovia nie sú nijako odrezaní od sveta. Stále majú sociálne väzby, či už v škôlke, kde môžu komunikáciu trénovať a socializovať sa.

Rodičia sa často musia snažiť viac, aby naučili ich dieťa ku vhodnému správaniu v spoločnosti kde si deti požičiavajú navzájom svoje hračky, knihy a rodičovskú pozornosť. Pomimo toho je vytvorenie milujúceho a stabilného prostredia pre dieťa oveľa dôležitejšie ako počet detí v domácnosti.

Zdroje:

https://magazin.pluska.sk/zdravie/syndrom-jedinacika-existuje-alebo-je-to-len-vymysel

https://dennikn.sk/2991325/teoria-o-syndrome-jedinacika-je-uz-dnes-minulostou-skodime-vsak-svojim-detom-ak-im-nedoprajeme-surodencov/

https://svetevity.sk/magazin/vztahy/50000574-je-syndrom-jedinacika-skutocny-alebo-ide-iba-o-vymysel-zistite-akymi-partnermi-dokazu-byt

https://eduworld.sk/cd/martina-matejova/3422/je-jedinacik-skuocne-to-najhorsie-rozhodnutie-rodicov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: Getty Images/skynesher
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies