Edinburgh zavedie ako prvé britské mesto turistickú daň

NETKY.SK • 9 Február 2019, 12:00 • 2 min
Edinburgh zavedie ako prvé britské mesto turistickú daň

EDINBURGH - V Edinburghu schválili zavedenie turistickej dane. Škótska metropola sa tak stane prvým mestom vo Veľkej Británii, kde sa bude vyberať poplatok.

slovakia

left justify in out

Jeho výška má činiť dve libry na deň a bude zahrnutá v cene ubytovania. Získané peniaze by potom mali byť použité napríklad na opravu budov a ďalšie veci spojené s turizmom, napísal server Independent.

 

O zavedení turistickej dane sa v meste dlho diskutovalo, plán mal podporu aj u obyvateľov Edinburghu, pre zavedenie dane vyslovilo 85 percent oslovených miestnych svoje "áno". Poplatok bude súčasťou ceny ubytovania za prvý týždeň pobytu.

 

Očakáva sa, že by sa na turistickej dani mohlo vybrať ročne až 14,6 milióna libier. Tie by potom mali byť využité okrem iného na opravu budov, ale aj na ďalšie veci, ktoré sa spájajú s dôsledkami masového cestovného ruchu. Edinburgh navštívia približne 4 milióny ľudí ročne.

 

img

 

Podľa radného Adama McVeye je zavedenie dane pre Edinburgh samozrejmá voľba. "Budeme vďaka nej môcť investovať a ponúkať naďalej tak kvalitné služby ako doteraz," uviedol.

 

"Podľa prieskumov navyše návštevníci nemajú s tak skromnou sumou, akou sú dve libry, žiadny problém a berú to ako pomoc nášmu mestu. Turistická daň je pre nás budúcnosť," doplnil. Poplatok ale najskôr nebude zavedený v tomto roku, pretože ho škótsky parlament musí najprv uzákoniť.

 

Chystajú ju na Bali

 

O zavedení turistickej dane sa nedávno rozhodlo tiež na indonézskom ostrove Bali, kde majú vybrané peniaze poslúžiť k zachovaniu prírodného a kultúrneho dedičstva. Zatiaľ však nie je jasné, kedy bude zavedená ani akým spôsobom sa bude vyberať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies