Europoslankyňa vyzvala na diplomatický bojkot ZOH v Pekingu. Podobný krok ohlásili viaceré krajiny!

NETKY.SK • 8 December 2021, 20:36 • 2 min
Europoslankyňa vyzvala na diplomatický bojkot ZOH v Pekingu. Podobný krok ohlásili viaceré krajiny!

BRUSEL - Diplomatický bojkot sviatku všetkých športovcov prišiel v reakcii na porušovanie ľudských práv čínskym režimom a prenasledovanie menšín.

slovakia

left justify in out

Slovenská poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Miriam Lexmann (KDH) v stredu oznámila, že spoluiniciovala výzvu predsedom inštitúcií Európskej únie, ako aj trom najvyšším slovenským ústavným činiteľom, na diplomatický bojkot Zimných olympijských hier (ZOH) v Pekingu.

 

Genocída Ujgurov

V stanovisku pre médiá uviedla, že svet si nemôže dovoliť zatvárať oči pred bezprecedentným porušovaním ľudských práv náboženských a etnických menšín Čínskou komunistickou stranou

 

Podľa jej slov z rastúceho počtu dôveryhodných právnych zistení jasne vyplýva, že v regióne Sin-ťiang, v ktorom Čínska ľudová republika prenasleduje a vedie brutálnu kampaň proti Ujgurom a iným menšinovým skupinám, dochádza ku genocíde a zločinom proti ľudskosti.

 

img

 

"Budúcoročné ZOH sa tak, žiaľ, budú konať v kontexte rozsiahleho porušovania ľudských práv. Olympijské hry ako vrchol oslavy športu nemôžu byť obeťou politiky. Vo svetle takto závažného porušovania ľudských práv však považujeme za nevyhnutné obrátiť sa s naliehavou žiadosťou o bojkot hier na vrcholných politických predstaviteľov," vysvetlila poslankyňa.

 

Lexmann na pôde Európskeho parlamentu už v júli tohto roku presadila prijatie ľudskoprávneho uznesenia obsahujúceho výzvu na diplomatický bojkot ZOH.

 

Prečítajte si tiež: Cestujúci prvého metra v čínskom Sin-ťiangu sa budú musieť legitimovať

 

Porušovanie ľudských práv

Upozornila tiež, že dokumenty známe ako  Xinjiang Papers priniesli dôkazy o tom, že v riadení represívnej politiky v regióne Sin-ťiang zohráva úlohu aj čínsky prezident Si Ťin-pching a ďalší vysokí predstavitelia štátneho režimu.

 

Dodala, že Peking medzitým pokračuje v zásahoch proti hongkongskému prodemokratickému hnutiu a prenasleduje Tibeťanov či iné náboženské a etnické menšiny.

 

img

 

"Vzhľadom na pretrvávajúcu neakceptovateľnú ľudskoprávnu situáciu sme presvedčení, že ZOH v Pekingu sa nemôžu uskutočniť bez toho, aby sme jasne dali najavo svoj nesúhlas s týmto dianím," uviedli v liste adresovanom vysokým predstaviteľom EÚ členovia Medziparlamentnej aliancie pre Čínu (IPAC), ktorej spolupredsedníčkou je europoslankyňa Lexmann.

 

ZOH bez slovenských športovcov?

Upozornila, že k tejto výzve sa pridali aj ďalší slovenskí europoslanci, aby spoločne apelovali na troch najvyšších ústavných činiteľov SR, ktorých vyzvali na verejné odmietnutie účasti na ZOH v Pekingu, lebo olympiáda môže byť zneužitá na propagandistickú kampaň Čínskej ľudovej republiky.

 

"Vyzývame na solidaritu s obeťami prenasledovania, na obhajobu ľudskej dôstojnosti a obranu hodnôt, na ktorých sú olympijské hry založené," uvádza sa vo výzve, pod ktorú sa podpísali aj ďalší šiesti slovenskí europoslanci – Peter Pollák (OĽaNO), Vladimír Bilčík (SPOLU), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá) a Martin Šimečka, Michal Wiezik a Martin Hojsík (všetci PS). 

 

Prečítajte si viac: Vatikán je terčom kritiky za pozvanie Číny na konferenciu o darcovstve orgánov

 

Bojkot ohlásili aj Kanada a USA

Kanada nevyšle svojich diplomatických predstaviteľov na februárové Zimné olympijské hry v Pekingu, oznámil to v stredu premiér Justin Trudeau. "Podobne ako mnoho (našich) partnerov po celom svete sme extrémne znepokojení opakovaným porušovaním ľudských práv zo strany čínskej vlády," povedal.

 

"Preto dnes oznamujeme, že túto zimu na olympijské a paralympijské hry do Pekingu nevyšleme žiadne diplomatické zastúpenie," dodal Trudeau a zároveň podotkol, že kanadskí športovci budú na hrách súťažiť.

 

img

 

Kanada sa tak v diplomatickom bojkote podujatia pripojila k Spojeným štátom i ďalším spojencom. USA bojkot oznámili v pondelok v súvislosti "genocídou" Číny voči ujgurskej menšine. V stredu sa k nim okrem Kanady pripojili Austrália a Británia.

 

Vzťahy Kanady a Číny sa dostali na bod mrazu v súvislosti so zadržaním dvoch kanadských štátnych príslušníkov Pekingom. Došlo k tomu v reakcii na zatknutie Meng Wan-čou, dcéry zakladateľa spoločnosti Huawei, na základe amerického zatykača v Kanade. Všetci traja boli prepustení a repatriovaní v septembri.

 

Mohlo by vás zaujímať: Čínske úrady zakázali mužom v Sin-ťiangu "abnormálne brady" a ženám zahaľovanie

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies