ECA má obavy ohľadne vyšetrovania pádu Airbusu vo Francúzsku

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 07:53 • 2 min
ECA má obavy ohľadne vyšetrovania pádu Airbusu vo Francúzsku

BRUSEL - Európska asociácia civilných letcov (ECA) má obavy ohľadne nezávislého vyšetrovania utorňajšieho pádu Airbusu A320 so 150 ľuďmi na palube na juhu Francúzska, informovala dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Francúzsky prokurátor Brice Robin vo štvrtok povedal, že druhý pilot Andreas Lubitz sa zamkol v pilotnej kabíne a "zámerne" naviedol lietadlo k zemi.

 

Vyjadreniu prokurátora predchádzala správa v denníku The New York Times s odvolaním sa nemenovaného "vysokopostaveného vojenského predstaviteľa, ktorý sa zúčastňuje na vyšetrovaní". Ten na základe zvukového záznamu z pilotnej kabíny povedal, že v čase havárie bol v kokpite iba jeden pilot.

 

Podľa ECA je však zverejnenie zvukového záznamu v médiách po menej než 48 hodinách od havárie "vážnym porušením základných a svetovo uznávaných pravidiel medzinárodného vyšetrovania nehôd". ECA uviedla, že následky a motivácia úniku údajov a predčasné vyjadrenie prokurátora sú "vysoko škodlivé" a je "potrebné ich riešiť".

 

"Vzhľadom na úroveň tlaku, ktorý tento únik nepochybne vytvoril, vyšetrovací tím čelí vážnemu rozptýleniu," uviedla asociácia vo vyhlásení. Aj Medzinárodná asociácia civilných letcov z Washingtonu vyzvala verejnosť, aby sa vyhla špekuláciám a umožnila dôkladné vyšetrovanie havárie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies