Českí turisti v Pakistane porušili zákony. Musia zaplatiť mastnú pokutu, inak sa domov nedostanú!

NETKY.SK • 17 September 2021, 21:10 • 2 min
Českí turisti v Pakistane porušili zákony. Musia zaplatiť mastnú pokutu, inak sa domov nedostanú!

PRAHA - Českí turisti vyliezli na horu Rakapoši bez povolenia a potrebného poistenia. V nemocnici ich zadržiavajú pakistanské úrady.

slovakia

left justify in out

Českí horolezci Jakub Vlček a Petr Macek, ktorých pakistanská armáda zachránila na hore Rakapoši, zostávajú v nemocnici v pakistanskom meste Gilgit. Zadržiavajú ich tam úrady, pretože žiadajú zaplatiť pokutu za neoprávnený výstup na horu. Česi na to nemali potrebné povolenia a údajne mali už neplatné víza. V piatok o tom informoval portál Novinky.cz.

 

Bez povolenia a poistenia

"Obaja turisti vyliezli na horu bez potrebných povolení. Kým nezaplatia náklady na helikoptéru, budeme ich držať v Gilgite," povedal tajomník Alpského klubu Pakistanu Karrar Haidrí. Na pokutu sa by okrem českých horolezcov mal zložiť aj ich pakistanský sprievodca.

 

Minister cestovného ruchu regionálnej vlády Rádža Násir pre denník Dawn povedal, že Česi nielenže nezískali povolenie, ale ani nezaplatili náklady súvisiace s poistenímNáklady na záchrannú akciu na hore Rakapoši vo výške 6 200 metrov sa podľa ministrových slov pohybujú od troch do štyroch miliónov pakistanských rupií (15 až 20 000 eur).

 

Poisťovňa náklady nepreplatí

Záchranu horolezcov mala podľa portálu iDNES.cz hradiť poisťovňa UNIQA. Tá však nemieni sumu zaplatiť, pretože Česi porušili pakistanské zákony a konali v rozpore so zmluvnými podmienkami poistenia. Horu Rakapoši poisťovňa pokladá za neodporúčanú na lezenie.

 

Českí horolezci podľa servera Dawn požiadali o povolenie 16. júla. Úrady im ho však nevydali pre bezpečnostné riziko. Dvojica horolezcov uviazla v nedeľu 12. septembra spolu s miestnym sprievodcom na 7 788 metrovej hore Rakapoši a v stredu ráno ich do bezpečia odviezol vrtuľník pakistanskej armády.

 

Ich záchranu od nedele komplikovalo nepriaznivé veterné počasie a vysoká nadmorská výška. Pakistanská armáda už v utorok doručila skupine potraviny, vodu, lieky a laná, vďaka čomu mohli horolezci začať zostup do nižšej výšky, kam im mal ísť naproti tím záchranárov.

 

Hora Rakapoši, nachádzajúca sa v pohorí Karakoram, je 27. najvyššou horou sveta. Medzi horolezcami je považovaná za jeden z najťažšie zdolateľných vrcholov, keďže zo základného tábora na vrchol je potrebné prekonať 5 000 výškových metrov.

 

Prečítajte si tiež: Českých horolezcov uviaznutých na hore Rakapoši zachránil vrtuľník!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona