Dvojica prievidzských škôlok bude čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov

NETKY.SK • 12 Jún 2023, 17:00 • 2 min
Dvojica prievidzských škôlok bude čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov

PRIEVIDZA - Materské školy (MŠ) na Ulici J. Matušku a Nábreží sv. Cyrila budú čerpať energiu z obnoviteľných zdrojov. Využijú na to fotovoltické panely. Oba projekty v celkovej hodnote takmer 52.900 eur samospráva financuje zo zdrojov Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Krajčiová. "Mesto počíta s osadením monokryštalických fotovoltických panelov na výrobu elektriny bez batériového úložiska pre obe materské škôlky s výkonom desať kilowatt-peakov pre každú škôlku," spresnila Krajčiová. Objekty pre projekt podľa nej vybrala radnica na základe analýzy okolia, úlohu zohrali vonkajšie vplyvy, realizácia rekonštrukcie strechy a analýzy dosiahnuteľnej úspory, teda zníženia prevádzkových nákladov.

 

Prioritou bolo dosiahnutie efektívnej, ekologickej výroby elektrickej energie z lokálneho obnoviteľného zdroja energie, kde je predpoklad zníženia prevádzkových nákladov na elektrickú energiu a postupná nezávislosť od centrálnej siete, skonštatovala Krajčiová. "Samospráva považuje za úspech, že sa jej podarilo pripraviť kvalitné projekty, ktoré získali financovanie z operačného programu Kvalita životného prostredia," zhodnotil vedúci referátu pre projekty a investície mesta Ivan Benca. Radnica by podľa neho s využívaním fotovoltických panelov postupne pokračovala aj pri ďalších objektoch. "Záležať však bude na tom, aké výzvy budú vyhlásené a či budeme schopní pripraviť všetky potrebné podklady v termínoch," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies