Dnes si pripomíname významný svetový míľnik. Pred 75 rokmi sa začal zdĺhavý súdny proces s nacistami v Norimbergu

NETKY.SK • 20 November 2020, 12:55 • 2 min
Dnes si pripomíname významný svetový míľnik. Pred 75 rokmi sa začal zdĺhavý súdny proces s nacistami v Norimbergu

BERLÍN - Pred 75 rokmi sa v súdnej sieni 600 v norimberskom Justičnom paláci začal proces s osobami, ktoré patrili medzi najnegatívnejšie postavy 20. storočia.

slovakia

left justify in out

Hermanna Göringa, Rudolfa Hessa, Joachima von Ribbentropa a 18 ďalších vysokopostavených nacistických pohlavárov súdili Spojenci (ZSSR, USA, Veľká Británia a Francúzsko) v súvislosti so zločinmi spáchanými počas druhej svetovej vojny, ktorá si vyžiadala milióny ľudských životov.

 

Proces trval 218 dní
Práve Norimberg bol mestom, kde Adolf Hitler dohliadal na zhromaždenia nacistických prívržencov a vyhlásil tzv. rasové zákony z roku 1935, ktoré vydláždili cestu holokaustu.

 

Justičný palác vybrali na súdne procesy skôr z pragmatického dôvodu, bol jednou z mála budov v meste, ktoré počas vojny nepoškodilo spojenecké bombardovanie.

 


Proces s obvinenými trval desať mesiacov. Rozsudok oznámili v dňoch 30. septembra a 1. októbra 1946. Počas 218 dní procesu vypočuli stovky osôb.

 

img

 

Bol medzi nimi aj spomenutý Rudolf Hess, veliteľ tábora smrti v Osvienčime, ktorý "reagoval na príkaz na vyvraždenie ľudí spôsobom, akoby mal dať vyrúbať stromy," napísala americká prokurátorka Whitney R. Harrisová.

 

Dvanásť ľudí za zločiny odvislo 
Obžalobu pôvodne vypracovali pre 24 obvinených politických, ideologických, hospodárskych a vojenských vodcov. Na súd sa nedostavil Martin Bormann a zo zdravotných dôvodov neprišiel Gustav Krupp von Bohlen und Halbach.

 

img

 

Pred tribunál predstúpilo 21 obžalovaných. Dvanásť obžalovaných odsúdili na trest smrti obesením. Rozsudok vykonali v skorých ranných hodinách 16. októbra 1946.

 

img

 

Pri poprave boli prítomní zástupcovia každej zo štyroch veľmocí a ôsmi novinári. Fotografovať a filmovať však bolo zakázané.

 


Telá popravených následne previezli do Mníchova, spálili ich v krematóriu a popol vysypali do rieky Isar. Troch z obžalovaných prepustili na slobodu, siedmich poslal súd do západoberlínskeho väzenia Spandau.

 

Viníci sa súdu úspešne vyhli, pretože spáchali samovraždu

Hlavní vinníci sa pred súd nikdy nedostali. Zo strachu pred zajatím a potupou spáchal totiž nacistický vodca Adolf Hitler spolu s Evou Braunovou 30. apríla 1945 vo svojom bunkri samovraždu.

 

img

 

Na druhý deň ho nasledoval aj ríšsky minister propagandy Joseph Goebbels s manželkou Magdou. Ešte predtým spoločne otrávili svojich šesť detí. Ríšsky vodca SS Heinrich Himmler padol koncom mája 1945 do britského zajatia a tiež si zvolil radšej smrť než skončiť na popravisku.

Deň pred svojou popravou spáchal v cele samovraždu zakladateľ Gestapa Hermann Göring. Podobný osud si zvolil aj ríšsky inšpektor zodpovedný za organizovanie nútených prác Robert Ley.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies