Dvojdetné rodiny v Číne vychovajú do roku 2050 ďalších 30 miliónov pracovníkov

NETKY.SK • 10 November 2015, 15:19 • 2 min
Dvojdetné rodiny v Číne vychovajú do roku 2050 ďalších 30 miliónov pracovníkov

PEKING - Čínske úrady očakávajú, že ohlásené zmierňovanie politiky jedného dieťaťa rozšíri do roku 2050 tamojšiu pracovnú silu o dodatočných viac ako 30 miliónov ľudí.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informoval hovorca čínskej Národnej komisie pre zdravotníctvo a rodinné plánovanie Wang Pchej-an, ktorého cituje agentúra AP.

 

Celoplošný prechod z politiky jedného dieťaťa na politiku dvoch detí podľa Wanga umožní splodiť druhého potomka viac ako 90 miliónom žien a spočiatku sa očakáva zvýšenie počtu pôrodov o tri milióny ročne. Počas uplynulého roka v Číne zaznamenali 16,87 milióna pôrodov. Očakávaný nárast je v súlade s demografickými cieľmi Pekingu.

 

Expert na demografiu z Pekinskej univerzity Lu Ťie-chua sa vyjadril, že odhad nárastu pracovnej sily o 30 miliónov ľudí sa javí ako opatrný, čo by mohlo byť spojené s predpokladom, že po niekoľkých rokoch sa pôrodnosť začne opäť znižovať.

 

Vládnuca Komunistická strana Číny ohlásila zmenu doterajšej populačnej politiky koncom októbra. Očakáva sa, že nové pravidlo začne platiť na jar budúceho roka, keď ho formálne odsúhlasí parlament. Oficiálna prognóza hovorí o zvýšení počtu obyvateľov Číny do roku 2030 na približne 1,45 miliardy. Už teraz je pritom Čína najľudnatejšou krajinou sveta a na sklonku minulého roka mala 1,37 miliardy obyvateľov.

 

Kontroverzná politika jedného dieťaťa bola v Číne uplatňovaná celé desaťročia, čo viedlo k núteným interrupciám a vraždám novorodencov. Peking toto obmedzenie zmiernil už v roku 2013, keď povolil druhé dieťa párom, v ktorých je jeden z partnerov jedináčikom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies