Drucker odstúpil z postov na čele Slovenskej pošty

NETKY.SK • 24 Marec 2016, 16:10 • 2 min
Drucker odstúpil z postov na čele Slovenskej pošty

BRATISLAVA - Tomáš Drucker sa vzdal funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva Slovenskej pošty, a. s. k 23. marcu.

slovakia

left justify in out

Agentúru SITA o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová. Drucker sa stal v stredu ministrom zdravotníctva ako nominant Smeru-SD v novej štvorčlennej koaličnej vláde na čele s Robertom Ficom.


Drucker viedol Slovenskú poštu necelé štyri roky, od mája 2012 v podmienkach úplnej liberalizácie domáceho poštového trhu. Vtedajší minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek (Smer-SD) sa pre Druckera rozhodol na základe jeho rozsiahlych odborných znalostí a profesionálnych skúseností v oblasti krízového riadenia, reštrukturalizácií a optimalizácií spoločností porovnateľného typu, čo do veľkosti a okruhu problémov, ako aj skúseností v oblasti poštových služieb. Slovenská pošta pod vedením Druckera hospodárila so ziskom v troch zo štyroch rokov. V roku 2012 vykázala ešte stratu 2,75 mil. eur pred zdanením a oproti roku 2011 ju znížila o 7 mil. eur. Spoločnosť v roku 2013 už dosiahla zisk pred zdanením 4,37 mil. eur. V uvedenom roku schválila novú koncepciu svojho rozvoja do roku 2016 s víziou vytvoriť silnú a dôveryhodnú spoločnosť. K cieľom koncepcie patrí aj stabilizácia hospodárenia a udržanie sociálneho zmieru. Zisk pred zdanením v roku 2014 predstavoval 4,91 mil. eur a v minulom roku vyše 4 mil. eur.


V uplynulých štyroch rokoch sa prepočítaný priemerný počet zamestnancov Slovenskej pošty mierne znížil z 13 740 koncom roku 2012 na 13 570 koncom vlaňajška. Výraznejší medziročný pokles zamestnancov spoločnosti bol iba v roku 2012, kedy ich počet oproti roku 2011 klesol o päťsto, resp. o 3,5 %. Priemerná mesačná mzda zamestnancov Slovenskej pošty sa zvýšila zo 637,21 eur v roku 2012 na 689 eur v roku 2015.


Pozitívne hospodárenie umožnilo Slovenskej pošte vlani udržať zamestnanosť a vytvoriť priestor na rast miezd v priemere o takmer 5 %. "Tak ako v minulom roku, pocítia aj tento rok pozitívne hospodárenie aj naši zamestnanci. Vo forme mimoriadnych odmien im Slovenská pošta vyplatí celkovo 1,2 mil. eur," informoval nedávno Drucker. Vlani dostali zamestnanci na podielových odmenách za pozitívny hospodársky výsledok spolu takmer 1 mil. eur.


Všetky tieto finančné prostriedky pôjdu iba radovým nemanažérskym zamestnancom, teda poštárom, doručovateľom, vodičom ako aj ostatným technicko-hospodárskym pracovníkom. Prioritou spoločnosti je stále sa prispôsobovať zmenám na poštovom trhu a reflektovať na požiadavky zákazníkov. "V rámci podnikateľského plánu na rok 2016 plánuje Slovenská pošta naďalej pozitívne hospodárenie," dodal Drucker.


Slovenská pošta s najväčším počtom pobočiek na Slovensku sa postupne zmenila na univerzálnu pobočkovú sieť. Podnikatelia a občania môžu pod jednou strechou využiť viaceré služby. Spoločnosť priniesla inovácie v oblasti balíkových technológií a má moderné triediace linky v Košiciach a Bratislave so spracovaním pätnásťtisíc zásielok za hodinu. Za posledných tri a pol roka zmodernizovala osemdesiat pobočiek.


Drucker predtým pôsobil ako predseda dozornej rady Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti. V minulosti pracoval aj na zlúčení štátnych zdravotných poisťovní, bol poverený projektom optimalizácie prevádzky listových zásielok Slovenskej pošty, podieľal sa na koncepcii pre reformu financovania zdravotníctva a riešil projekty IT analýz kľúčových agend ministerstva vnútra súvisiacich so vstupom Slovenska do schengenského priestoru.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies