Biden prisľúbil pomoc obetiam tornád

NETKY.SK • 16 December 2021, 07:36 • 2 min
Biden prisľúbil pomoc obetiam tornád

DAWSON SPRINGS - Prezident USA Joe Biden rozprával o emóciách, ktoré cítia obete prírodných katastrof, akými boli aj víkendové tornáda, ktoré postihli osem amerických štátov.

slovakia

left justify in out

Prezident USA Joe Biden prisľúbil, že bude robiť "všetko, čo treba, a tak dlho, ako treba," aby po sérii smrtiacich tornád pomohol Kentucky a ďalším americkým štátom. Živly podľa Bidena zanechali stopu nepredstaviteľnej skazy. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

 

"Vzchopíte sa a nanovo vybudujete," povedal prezident v meste Dawson Springs, jednom z dvoch v štáte Kentucky, ktoré navštívil. "Rozsah tejto skazy je takmer na neuverenie," dodal, keď stál pred domom, z ktorého zostalo len niekoľko stien a hŕba trosiek. Prezident povedal, že naliehavou úlohou je, aby sa ľudia presťahovali z núdzových útočísk, lebo tak sa zabráni šíreniu nákazy koronavírusom. Biden zároveň vysoko ocenil veľkú vzájomnú podporu a solidaritu otrasených miestnych komunít a zdôraznil, že pomoc federálnych úradov, ktorú sľúbil, neprestane prúdiť.

 

img

 

"Z toho musí vzísť niečo dobré. Táto skaza sa na mnohých miestach stretla so súcitom," vyhlásil. Cez Kentucky a sedem ďalších štátov sa počas víkendu prehnalo vyše 30 tornád a zahynulo pri nich najmenej 88 ľudí. Tisíce obyvateľov prišli o svoje domy alebo sú bez elektriny. Prezident sa v Dawson Springs prechádzal pomedzi kopy trosiek. Poškodené vianočné ozdoby sa na zemi miešali s kusmi polámaného nábytku a roztrúseným oblečením. Stromy boli vyvrátené z koreňov a ležali medzi domami premenenými na sutiny.

 

img

 

Biden sa zastavil pri rodine sediacej pred domom bez strechy či okien a pri skupine policajtov, potom objal starší manželský pár. Šéf Bieleho domu predtým navštívil mesto Mayfield v štáte Kentucky, ktoré cez víkend tiež vážne poškodilo ničivé tornádo. Postihnutú oblasť si pozrel z vrtuľníka. Biden do zasiahnutej oblasti pricestoval preto, aby sa ubezpečil, že miestne úrady dostanú od federálnej vlády všetku dostupnú podporu. "(Rozsah) spustošenia je zdrvujúci," uviedol v Mayfielde Joe Biden s tým, že obytné domy či obchody jednoducho zmizli z povrchu zeme. "Takéto škody po tornáde som ešte nevidel," uviedol. Len v štáte Kentucky si vyčíňanie tornád vyžiadalo najmenej 74 obetí a ďalších 14 ľudí zahynulo v iných štátoch. Najmenej 100 ľudí je stále nezvestných.

 

K téme: VIDEO: Tornáda zabili v USA vyše 80 ľudí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona