Drobným eurám hrozí koniec: Budeme mať ľahšiu peňaženku?!

NETKY.SK • 14 Máj 2013, 15:39 • 2 min
Drobným eurám hrozí koniec: Budeme mať ľahšiu peňaženku?!

BRUSEL - Mince v nominálnej hodnote jeden a dva eurocenty by sa mohli stratiť z obehu. Vyplýva to z návrhu, o ktorom informovala v utorok Európska komisia (EK).

slovakia

left justify in out

V prospech stiahnutia hovoria vysoké výrobné náklady, podľa komisie však treba prihliadnuť na ďalšie súvislosti, vrátane možných negatívnych reakcií verejnosti. Najmenšie mince zodpovedajú za zhruba polovicu všetkých euromincí v obehu a časť ľudí vyjadruje obavy, že ich zrušenie by nevyhnutne viedlo k zvýšeniu cien. Náklady spojené s používaním jedno- a dvojcentových mincí od roku 2002 podľa komisie dosiahli 1,4 mld. eur.

Výkonný orgán EÚ pracuje so štyrmi scenármi, ktorými sú ponechanie súčasného stavu, prechod na lacnejšie verzie a rýchle, resp. postupné stiahnutie z obehu. Komisia chce viesť konzultácie s členskými štátmi, aby zistila, či existuje "jasná preferencia", ktorá by mohla poslúžiť ako základ legislatívneho návrhu. Názory verejnosti na možné zrušenie najmenších mincí sú podľa komisie zmiešané. 

V menovej únie sa okrem najmenších jedno- a dvojcentových mincí platí aj mincami v nominálnej hodnote 5, 10, 20 a 50 centov. Od januára 2002 členské štáty podľa komisie vydali viac ako 45,8 mld. jedno- a dvojcentových mincí, čo je ekvivalent 137 kusov na jedného obyvateľa eurozóny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies