Draxler vyčlenil na učebnice angličtiny 1,6 milióna eur

NETKY.SK • 14 Apríl 2015, 14:03 • 2 min
Draxler vyčlenil na učebnice angličtiny 1,6 milióna eur

BRATISLAVA - Minister školstva Juraj Draxler vyčlenil na zabezpečenie učebníc angličtiny v nasledujúcom školskom roku 1,6 milióna eur.

slovakia

left justify in out

Táto suma bude tvoriť príspevok školám, ktorý sa rozdelí podľa počtu žiakov jednotlivých ročníkov. Peniaze sú prioritne určené na učebnice pre tretí, štvrtý a piaty ročník základných škôl. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová s tým, že peniaze sú účelovo viazané, ale každá škola si môže sama určiť, akú učebnicu chce.

 

"Na žiaka by to podľa našich analýz malo byť okolo 10 eur, za čo sa dnes učebnica kúpiť dá. Viem o tom, že len pre tretí ročník základných škôl je na výber asi 18 druhov odporúčaných kníh a nechceme učiteľom určovať, ktorá je tá najlepšia,“ tvrdí Draxler. V súčasnosti pritom jednotná učebnica angličtiny neexistuje. Dôvodom je podľa ministerstva školstva to, že ani samotní pedagógovia nedokážu určiť jednu univerzálnu učebnicu vhodnú pre všetkých žiakov a učiteľov na všetkých slovenských školách. Deti aj ich pedagógovia sú totiž na rozličnej vedomostnej úrovni, ktorá sa líši od školy k škole, a tak používajú rozličné typy kníh. "Zároveň je veľká variabilita učebných plánov v rámci školských vzdelávacích programov. Ak by ministerstvo nakúpilo jednu učebnicu pre všetkých, je veľmi pravdepodobné, že by ju množstvo škôl používať nechcelo, ako sa to už v minulosti stalo," uvádza Dupaľová Ksenzsighová. 

 

Riešenie príspevku na nákup učebníc inicioval bývalý minister školstva Peter Pellegrini, ktorý v spolupráci s poslancom NR SR Ľubomírom Petrákom novelizoval školský zákon. Na základe novely je možné poslať školám peniaze a nie konkrétnu knihu vysúťaženú cez verejné obstarávanie, ako to bolo legislatívne možné doteraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies