Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny vzrástla druhý mesiac po sebe

NETKY.SK • 7 December 2015, 12:56 • 2 min
Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny vzrástla druhý mesiac po sebe

BRUSEL - Dôvera investorov v ekonomiku eurozóny vzrástla v decembri druhý mesiac po sebe, pričom zaznamenala najvyššiu úroveň za posledné štyri mesiace. Pod tento vývoj sa podpísali najmä kroky Európskej centrálnej banky (ECB) na podporu ekonomiky. Uviedla to dnes agentúra Sentix, informoval portál RTTNews.

slovakia

left justify in out

Index dôvery investorov agentúry Sentix vzrástol v decembri na 15,7 bodu z novembrovej hodnoty 15,1 bodu. Bola to najvyššia hodnota od augusta, keď index dosiahol 18,4 bodu. Ale napriek rastu výsledok zaostal za očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s rastom indexu až na 17 bodov. Pod rast sa podľa Sentixu do veľkej miery podpísala ECB, ktorá rozhodla, že s platnosťou od 9. decembra sa zníži depozitná sadzba na -0,30 % z -0,20 %.

 

Zároveň predĺžila program nákupu dlhopisov, ktorý mal pôvodne platiť do konca septembra 2016, do marca 2017. Okrem toho banka bude v rámci programu nakupovať aj komunálne a regionálne dlhopisy denominované v eurách. Doteraz nakupovala prevažne vládne dlhopisy. Prieskum Sentixu na vzorke 1052 investorov sa uskutočnil od 3. do 5. decembra, pričom banka prijala kroky na podporu ekonomiky eurozóny 3. decembra. To sa odrazilo aj na čiastkových indexoch. Podindex hodnotenia súčasných podmienok v eurozóne v decembri po novembrovom raste klesol zo 16 na 13,5 bodu. Naopak, podindex očakávaní sa zvýšil, a to zo 14,3 bodu na 18 bodov. Zaznamenal tak rast už druhý mesiac po sebe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies