Doteraz neznámym investorom v EPH je austrálska skupina

NETKY.SK • 28 Apríl 2016, 12:37 • 2 min
Doteraz neznámym investorom v EPH je austrálska skupina

PRAHA - Zvýšenie ponuky na poslednú chvíľu zmarilo jeden z najväčších úpisov akcií na pražskej burze. Energetický a průmyslový holding (EPH) Daniela Křetínského našiel pre svoju infraštruktúrnu divíziu EPIF veľkého zahraničného investora, ktorý portfóliových investorov preplatil. Informovali o tom Hospodářské noviny.

slovakia

left justify in out

Podľa zdroja HN kupcom menšinového podielu je fond austrálskej investičnej banky Macquarie. Ide o renomovaného investora, ktorý stavia okrem iného aj na energetické aktíva. Fond išiel aj do súboja o nemecký uhoľný a energetický kolos Vattenfall, v ktorom podľahol práve Křetínskému. V Česku Austrálčania spolupracujú napríklad s RWE.

 

"IPO bolo veľmi úspešné, ale Macquarie na poslednú chvíľu ponúkla vyššiu cenu," uviedol zdroj. Že sa Křetínského partnerom stane veľmi známy medzinárodný investor, potvrdil pre HN ďalší nezávislý zdroj. "Podpísanie zmluvy je otázkou dní, maximálne týždňov," povedal človek oboznámený s priebehom rokovaní.

 

Peniaze od investorov Křetínský s Patrikom Tkáčom, ďalším rozhodujúcim akcionárom EPH, potrebujú, aby vyplatili ďalších podielnikov holdingu. Za plnú kontrolu v EPH teda podľa plánu de facto zaplatia tým, že sa vzdajú časti výnosov z infraštruktúrnej časti skupiny.

 

Pôvodne sa s akciami EPIF malo začať obchodovať v 2. štvrťroku tohto roka. EPH pritom súbežne naďalej rokoval s globálnymi infraštruktúrnymi investormi. Oznámený verejný úpis akcií tak bol zrejme taktickým krokom a nátlakom na investora, aby súhlasil s vyššou cenou, či s urýchlením transakcie.

 

Na burzu malo ísť zhruba 15 % akcií EPIF. Zatiaľ čo v Prahe sa malo obchodovať s akciami, investori v Londýne by si mohli kúpiť iba certifikáty GDR, čo sú cenné papiere, s ktorými nie je spojené hlasovacie právo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies