Čo sa stane s vaším telom, keď sa zrieknete alkoholu

NETKY.SK • 3 Január 2019, 22:14 • 2 min
Čo sa stane s vaším telom, keď sa zrieknete alkoholu

Rozhodli ste sa v novom roku obmedziť alkohol, alebo ste sa ho zriekli úplne a dodržiavate tzv. suchý január, alebo sa ešte len chystáte na suchý február? Potom sa pripravte na veľa pozitívnych zmien, ktoré vaše telo čakajú. Nielen, že budete mať viac energie, ale bude sa vám tiež lepšie spať, a naviac aj opekniete. Aké ďalšie výhody alkoholový pôst sprevádza?

slovakia

left justify in out

Vaša pleť bude krajšia

 

"Alkohol dehydruje nielen telo, ale aj vašu pokožku. Pravidelné pitie alkoholu navyše môže spôsobiť nedostatok zinku, čo môže vyvolať histamínovou reakciu, ktorá vedie k začervenaniu tváre alebo tiež ružovke," hovorí Debra Jalimanová pre Huffington Post.

 

Všímajte si zmien, ktorými pokožka tela prechádza počas očistného mesiaca, a výsledky sa vám stanú motiváciou v tom obmedziť pitie alkoholu aj v budúcnosti na minimum.

 

Možno dokonca schudnete

 

Nie je žiadnym prekvapením, že alkoholické nápoje obsahujú prázdne kalórie, ktoré sa často negatívne premietajú do telesnej váhy. Ak pijete, telo prestane metabolizovať potravu a sústredí sa primárne na odbúravanie alkoholu, čo môže viesť k nadbytku inzulínu v krvi.

 

To znamená, že ak sa vzdáte alkoholu, vaše telo bude lepšie metabolizovať a vám sa môže podariť zhodiť pár prebytočných kíl. Pozor si len dajte, aby ste alkohol nezačali nahrádzať sladkosťami.

 

img

 

Lepšie sa vyspíte

 

Už žiadne poháre pred zaspaním. "Obmedzenie alkoholu alebo jeho úplné vynechanie môže výrazne zlepšiť kvalitu vášho spánku," odporúča Marc Milstein, výskumník v oblasti neurológie, ktorého práca sa zameriava na vedu o spánku. Ďalej vysvetľuje, že alkohol môže za to, že sa ľudia uprostred noci prebúdzajú, čo výrazne znehodnocuje celý spánkový cyklus.

 

Naštartujete svoje telo

 

Adriane Abrahamová, certifikovaná osobná trénerka, prirovnáva pitie alkoholu k autu, o ktoré sa nikto nestará.

"Vaše telo je ako vaše auto. Pitie prázdnych kalórií v podobe alkoholu znamená, ako by ste jazdili na rezervu. Spomalí vás to. Ak alkohol vynecháte aspoň na 30 dní, uvidíte, že vám bude vaše vozidlo fungovať ako po výmene oleja," hovorí.

 

Budete sa cítiť lepšie po psychickej stránke

 

Pohárik vína či polliter piva sa občas javí ako ten najlepší nápad, ako zo seba striasť stres po ťažkom pracovnom dni. Výskumy ale ukazujú, že z dlhodobého hľadiska môže alkohol duševný stav skôr zhoršiť, a dokonca viesť k zdravotným, psychologickým problémom, a dokonca aj alkoholizmu.

 

Pokiaľ je teda alkohol vaším verným priateľom vo chvíľach, keď je toho na vás veľa, skúste sa ho na mesiac či dlhšie úplne vzdať. Uvidíte, že vám to len prospeje.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona