USA voči Rusku pritvrdili novými sankciami. Zasahovanie do vnútroštátnych záležitostí krajiny je neprípustné, tvrdí Biden

NETKY.SK • 16 Apríl 2021, 07:53 • 2 min
USA voči Rusku pritvrdili novými sankciami. Zasahovanie do vnútroštátnych záležitostí krajiny je neprípustné, tvrdí Biden

WASHINGTON – Americký prezident Joe Biden varoval Rusko pred ďalším zasahovaním do vnútroštátnych záležitostí USA.

slovakia

left justify in out

Prezident Joe Biden pre televíziu CNN povedal, že oznámené sankcie sú primeranou odpoveďou na ruské kybernetické útoky a zasahovanie do prezidentských volieb. Ako dodal, opatrenia by mohli byť ešte tvrdšie, jeho cieľom však nie je stupňovať napätie medzi krajinami.

 

„Chceme stabilný a predvídateľný vzťah,“ povedal Biden. Zároveň nevylúčil, že ak bude Moskva aj naďalej zasahovať do americkej demokracie, pristúpi k tvrdším sankciám.

 

„Nemôžeme dovoliť, aby cudzia krajina beztrestne zasahovala do nášho demokratického procesu,“ zdôraznil americký prezident. Informoval, že sa plánuje stretnúť so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom počas leta na americko-ruskom summite. „Cesta dopredu vedie cez pozorný dialóg a diplomatický proces,“ skonštatoval Biden.

 

Biely dom vo štvrtok oznámil, že USA vyhostí desať ruských diplomatov a uvalí sankcie na takmer 40 Rusov a spoločností. Cieľom tohto kroku je potrestať Rusko za údajné ovplyvňovanie minuloročných prezidentských volieb v Spojených štátoch, za kybernetické útoky proti americkým vládnym agentúram a za agresiu vyvolávanú na Ukrajine.

 

Rusko tieto kroky odsúdilo a označilo za pokračovanie eskalácie vzájomných vzťahov. Moskva už sľúbila odvetu. USA po prvýkrát vyhlásili, že za masívnym útokom na americké vládne inštitúcie stojí ruská rozviedka SVR. Šéf tejto tajnej služby Sergej Ivanov však obvinenia odmieta. Podľa neho ide o nezmysli.  

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies