Dospelým možno budú čoskoro dorastať zuby

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 11:30 • 2 min
Dospelým možno budú čoskoro dorastať zuby

Žiarivý úsmev s rovnými zubami je snom mnohých dospelých, väčšina ľudí však dokonalým chrupom obdarená nebola. Navyše, s pribúdajúcim vekom väčšina ľudí o vlastné zuby príde a na rad prichádzajú zubné náhrady. Tie sa však možno už čoskoro stanú minulosťou.

slovakia

left justify in out

Portál Science Times uverejnil, že až štvrtina dospelých jedincov začne po dosiahnutí 74 rokov strácať svoje zuby. Riešením sú zubné náhrady, tie sú však neraz nepohodlné a navyše, človek sa neustále mení, zubná náhrada však nie.

 

Nové zuby do dvoch mesiacov?

Je preto nevyhnutné neustále investovať do nových, pohodlnejších a vyhovujúcich zubných náhrad. Zdá sa však, že strach zo straty zubov sa môže už čoskoro stať minulosťou.

 

Vedci totiž pracujú na technológii, vďaka ktorej dospelým jedincom budú môcť dorásť stratené zuby už do dvoch mesiacov.

 

Štúdia bola prvýkrát publikovaná ešte v auguste v roku 2019 a odborníci sa domnievajú, že riešením sú v tomto prípade kmeňové bunky jedinca.

 

Nový zub by mal dorastať v ústnej dutine, priamo na mieste toho chýbajúceho, čo znamená, že sa mu prirodzene prispôsobia aj ďasná človeka.

 

img

 

Táto metóda má hneď niekoľko výhod, napríklad, nebude nutné odoberať kmeňové bunky mimo tela človeka a nebude nutné ani vytvárať laboratórne podmienky, v ktorých zuby porastú.

 

To, že zuby z kmeňových buniek je možné vypestovať, dokázali vedci už pred časom, zatiaľ však túto technológiu nebolo možné skúšať na ľuďoch.

 

Časopis Journal of Dental Research informuje, že metóda bola zatiaľ testovaná na 22 potkanoch. Po tom, čo im bol do ústnej dutiny implantovaný rastový faktor, kostné tkanivo sa vytvorilo a plne sformovalo počas dvoch mesiacov.

 

Prielom v oblasti medicíny

Ide o veľký úspech, pretože toto je prvý prípad, keď sa vedcom podarilo vytvoriť štruktúru pripomínajúcu zuby v živom organizme.

 

Samozrejme, s novým objavom súvisí množstvo benefitov a ak sa ukáže, že procedúra je úspešná aj u ľudí, bude to významný krok vpred a prielom v oblasti medicíny.

 

Navyše metóda by mala byť finančne nenáročná, môže teda ušetriť nemalé financie pacientom, ktorí si bežné zubné náhrady nemôžu dovoliť.

 

imgPomerne rýchle by malo byť aj zotavenie sa pacienta po vykonaní procedúry a bude menej pravdepodobné, že organizmus taký zub odmietne podobne, ako môže odmietnuť umelý implantát.

 

Nanešťastie, zrejme ešte nejaký čas potrvá, kým sa nová metóda stane bežne dostupnou, napríklad aj u nás. Pacienti sa teda zatiaľ musia spoliehať na bežné zubné implantáty. Ich aplikácia je však neraz bolestivá, drahá a hrozí, že telo implantát odmietne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona