Zaznamenali zvýšený výskyt ťažkých kovov vo vode?

NETKY.SK • 23 Október 2020, 11:14 • 2 min
Zaznamenali zvýšený výskyt ťažkých kovov vo vode?

Považská vodárenská spoločnosť, a. s. sa v našom seriáli o kvalite pitnej vody vyjadrila, že na území ich pôsobnosti je stredne tvrdá až tvrdá voda.

slovakia

left justify in out

Neraz sa po otázkach ľudí, či vlastne voda v potrubí spĺňa požadované normy, dostane odpovede, že to je samozrejmé a všetko tak, ako prikazujú normy. Zaujímalo nás, či sa dané normy prehodnocujú. „Určovanie limitov, prehodnocovanie a vytváranie noriem v oblasti kvality pitnej vody je v kompetencii príslušného úradu,“ vysvetlil Ladislav Barenčík z Považskej vodárenskej spoločnosti.

 

 

Na Považí myslia aj na kvalitu potrubia, cez ktoré voda prechádza. „Kontrola potrubí je vykonávaná v súlade s prevádzkovým poriadkom verejného vodovodu,“ povedal s tým, že maximálne  limity obsahu ťažkých kovov určujú vyhlášky a nariadenia.

 

„Pri odoberaní  vzoriek sa postupuje v súlade s ´Programom monitorovania kvality vody.´ V rámci monitorovania kvality pitnej vody nebol zaznamenaný zvýšený výskyt ťažkých kovov nad stanovený limit,“ zdôraznil Ladislav Barenčík.

 

 

Dobrou správou pre Považie je aj to, že „vodné zdroje, ktorých vodu využívame na zásobovanie obyvateľstva sa nenachádzajú v lokalitách poznačených banskou činnosťou“.

Prečítajte si aj o tom, ktorá činnosť môže až otráviť pitnú vodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona