AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Útoky na Ukrajinu pokračujú. Podľa Pentagonu však Rusi spomaľujú

NETKY.SK • 25 Február 2022, 06:02 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Útoky na Ukrajinu pokračujú. Podľa Pentagonu však Rusi spomaľujú

KYJEV - Ukrajinská armáda zostrelila v piatok skoro ráno nad Kyjevom lietadlo nepriateľa. To následne pri páde narazilo do deväťposchodovej obytnej budovy, ktorá začala horieť. Vojna pokračuje, ozýva sa streľba, výbuchy a útoky. Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že zničilo 118 objektov ukrajinskej vojenskej infraštruktúry. Kyjevom sa premávajú ruské tanky.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 25. 2. 21:07

 

Snaha Ruska rýchlo prevziať kontrolu nad Ukrajinou stratila na sile v dôsledku odporu ukrajinských obrancov na zemi aj vo vzduchu, uviedol v piatok pre agentúru AP vysoko postavený predstaviteľ amerického rezortu obrany.

 

„Ich dynamika, najmä pokiaľ ide o Kyjev, sa za posledných 24 hodín spomalila,“ uviedol. Ruské sily, ktoré vstúpili na Ukrajinu vo štvrtok skoro ráno, sa ešte musia zmocniť nejakého väčšieho mesta alebo získať kontrolu nad vzdušným priestorom, dodal.

 

„Nedosiahli pokrok, ktorý, ako sme presvedčení, očakávali," povedal predstaviteľ, ktorý nechcel byť menovaný.

 

img

Hovorca Pentagonu John Kirby

 

Pentagon je presvedčený, že Moskva chce prevziať kontrolu nad Kyjevom a nahradiť prozápadne orientovanú vládu spojencami Kremľa. Mnohí analytici sa obávajú, že ruské jednotky s posilami, ktoré stále čakajú na ukrajinských hraniciach, by mohli dobyť Kyjev v priebehu niekoľkých dní.

 

Nateraz sa však ruské jednotky sústredili na vojenské ciele, a nepodarilo sa im narušiť ukrajinskú vojenskú štruktúru. „Práve teraz vidíme, že ukrajinské velenie je nedotknuté,“ uviedol predstaviteľ Pentagonu.

 

Ruská armáda zatiaľ neovládla vzdušný priestor. Pentagon tvrdí, že ukrajinské systémy protivzdušnej obrany stále fungujú a letecké sily sú stále akcieschopné a dokážu ohrozovať ruské lietadlá.

 

„Stretávajú sa s väčším odporom, ako očakávali,“ konštatoval zdroj z Pentagonu.

 

Ruské sily sa medzičasom síce dostali na predmestie Kyjeva, ale nepodarilo sa im doň vstúpiť. V okolí Charkova, ktorý tiež nepadol, vedú ťažké boje. Na juhu ruské jednotky naďalej postupujú v smere na Cherson, ale tiež rozširujú front a vyloďujú obojživelné sily na východe Krymského polostrova, aby ohrozili prístavné mesto Mariupol. Snažili sa tiež prevziať kontrolu nad vodnou elektrárňou Kachovka na rieke Dnipro a podnikli na ňu kybernetické útoky.

 

Pentagon nedokáže odhadnúť, koľko ruských vojakov vstúpilo na Ukrajinu po tom, čo ich v týždňoch pred útokom zhromaždili pozdĺž hraníc viac ako 150 000. Nemenovaný predstaviteľ uviedol, že na Ukrajinu

presunuli asi tretinu bojovej sily, zvyšok zostáva na mieste, tesne pri hraniciach.

 

Aktualizácia 25. 2. 18:41

 

Rusku pozastavili členstvo v Rade Európy po invázii na Ukrajinu, uviedol v piatok taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. 

 

„Výbor ministrov Rady Európy, ktorému Taliansko predsedá, prijal rozhodnutie vylúčiť Ruskú federáciu z jej členstva,“ uviedol Di Maio vo vyhlásení.

 

img

Luigi Di Maio a Sergej Lavrov

 

Dodal, že Taliansko tento krok považuje za nevyhnutné opatrenie vzhľadom na neprijateľnú vojenskú agresiu Ruska voči Ukrajine, ktorá predstavuje vážne porušenie medzinárodného práva.

 

Radu Európy vytvorili po druhej svetovej vojne na ochranu ľudských práv a právneho štátu na celom starom kontinente. Organizácia sídli v Štrasburgu. Nie je orgánom Európskej únie.

 

Aktualizácia 25. 2. 16:11

 

Rusko je pripravené vyslať do Minska svoju delegáciu na rokovania s Ukrajinou. V piatok to v Moskve vyhlásil hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov, ktorého citovala agentúra AFP.

 

„Ako viete, dnes ukrajinský prezident Zelenskyj oznámil, že je pripravený diskutovať o neutrálnom štatúte Ukrajiny,“ pripomenul Peskov.

 

img

Dmitrij Peskov

 

Prezident Vladimir Putin je podľa neho pripravený vyslať do Minska ruskú delegáciu na úrovni predstaviteľov ministerstva obrany, ministerstva zahraničných vecí a prezidentskej administratívy.

 

Zelenskyj prišiel s ponukou na rokovania, ktorú adresoval Putinovi, v piatok, v druhý deň ruského vpádu na Ukrajinu a v čase, keď sa ruské jednotky priblížili ku Kyjevu.

 

Prečítajte si tiež: Vladimir Putin telefonoval s Emmanuelom Macronom

 

Hovorca Kremľa vysvetlil, že Putin označil za účel ruskej operácie v Donbase pomoc Luhanskej a Doneckej ľudovej republike - okrem iného aj dosiahnutím demilitarizácie a denacifikácie Ukrajiny. Oba tieto procesy sú „integrálnou súčasťou neutrálneho štatútu“, vysvetlil Peskov podľa agentúry AFP.

 

Západom neuznaný bieloruský prezident Alexandr Lukašenko podľa Peskova uviedol, že vytvorí podmienky pre takýto summit. V rokoch 2014 - 2015 bol Minsk dejiskom rokovaní, ktoré mali viesť k urovnaniu konfliktu v Donbase. Podpísané dohody však doteraz neimplementovali.

 

img

 

Rusko má v Bielorusku rozmiestnené tisíce vojakov a Ukrajina uviedla, že je vystavená útokom z viacerých strán – vrátane Bieloruska.

 

AFP pripomenula, že ukrajinský prezident počas uplynulých týždňov opakovane vyzýval na rozhovory s ruským lídrom. Aj niekoľko hodín pred tým, ako Putin oznámil vpád ruských jednotiek na Ukrajinu, Zelenskyj informoval, že sa opakovane pokúšal telefonicky spojiť so šéfom Kremľa, ale „nebola žiadna odpoveď, iba ticho“.

 

V piatok, keď sa ruské jednotky priblížili ku Kyjevu, Zelenskyj vydal nové vyhlásenie, v ktorom vyzval na rozhovory s Moskvou.

 

„Rád by som sa ešte raz obrátil na prezidenta Ruskej federácie. Boje prebiehajú po celej Ukrajine. Sadnime si za rokovací stôl, aby sme zastavili zomieranie ľudí,“ povedal.

 

Aktualizácia 25. 2. 10:30

 

V kyjevskej štvrti Obolonskyj sa ozývala streľba z ručných zbraní a výbuchy - chodci sa rozbehli hľadať bezpečný úkryt. Väčšie explózie bolo počuť až do centra ukrajinskej metropoly.

Ruské jednotky dorazili k predmestiam Kyjeva vo štvrtok po tom, čo vojaci vo vrtuľníkoch zaútočili na letisko pri hlavnom meste v blízkosti štvrte Obolonskyj, spresňuje AFP.

„Vyzývame občanov, aby nás informovali o pohybe vojakov, aby robili Molotovove koktaily a neutralizovali nepriateľa," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

 

 

Predstaviteľ ukrajinského ministerstva vnútra v piatok vyhlásil, že ruská armáda za uplynulých 24 hodín zasiahla 33 civilných objektov. Pri úderoch podľa neho zomreli aj dve deti. Informovala o tom agentúra Reuters. „Rusi tvrdia, že neútočia na civilné objekty, ale za uplynulých 24 hodín bolo zasiahnutých 33 civilných objektov," povedal pre Reuters Vadym Denysenko.

 

Ruské ministerstvo obrany v piatok uviedlo, že zničilo 118 objektov ukrajinskej vojenskej infraštruktúry. Okrem toho údajne zničilo 18 tankov a obrnených vozidiel. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Ukrajinské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho ozbrojené sily spôsobili ruským silám od začiatku invázie vo štvrtok v skorých ranných hodinách približne 800 obetí. Ako referuje spravodajský web CNN, bezprostredne po zverejnení tejto informácie nebolo známe, či toto číslo predstavuje počet zabitých ruských vojakov. Ministerstvo zároveň uviedlo, že zničili viac ako 30 ruských tankov, sedem lietadiel a šesť vrtuľníkov.

 

 

Národná polícia Ukrajiny vyzvala obyvateľov krajiny, aby nenatáčali ani nezverejňovali na sociálnych sieťach zábery z pohybu vojenskej techniky ozbrojených síl krajiny. „Nefotografujte a nefilmujte pohyby armády a techniky Ozbrojených síl Ukrajiny (Ozbrojených síl Ukrajiny)! Nezverejňujte na sociálnych sieťach pohyb ukrajinskej armády a ich polohu. O podozrivých osobách alebo predmetoch bezodkladne informujte, “ hovorí správa. Aj v piatok Najvyššia rada vyzvala majiteľov webových kamier v Kyjeve a ďalších mestách Ukrajiny, aby „okamžite prestali zverejňovať videá vo verejnej sfére“ a prestali vysielať online.

 

Pôvodná správa

 

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa poradcu ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka. Podľa Reuters nie je jasné, či išlo o pilotované alebo bezpilotné lietadlo.

 

Heraščenko na sociálnej sieti Telegram však uviedol, že v dôsledku pádu stroja vypukol požiar v deväťposchodovej obytnej budove, pričom podľa poradcu bude na mieste "istotne mnoho obetí". Poradca ukrajinského ministerstva vnútra zároveň uviedol, že na mieste zasahujú hasiči.

 

 

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko neskôr vyvrátil Heraščenkove predpoklady o obetiach, pričom uviedol že na budovu dopadli úlomky rakety a pri incidente utrpeli zranenia traja ľudia – z toho jeden je vo vážnom stave.

 

„Záchranári vezú ľudí do nemocnice. Na mieste zasahujú všetky záchranné zložky. Dom horí a hrozí, že sa zrúti," napísal Kličko na sociálnej sieti Telegram.

 

 

Viacerí očití svedkovia v piatok skoro ráno hlásili, že v Kyjeve počuli hlasné výbuchy. Podľa Heraščenka išlo o zvuk, ktorý vznikol po tom, ako vzdušná obrana Kyjeva zasiahla "nepriateľské lietajúce zariadenie".

 

Niekoľko novinárov počulo v piatok v skorých ranných hodinách v Kyjeve hlasné výbuchy. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian. Reportérka tohto denníka, Emma Grahamová Harrisonová, potvrdila, že v Kyjeve počula niečo, čo je možné prirovnať k sérii hlasných výbuchov.

 

 

„Práve pokračujú útoky raketami s plochou dráhou doletu alebo balistickými raketami. Počul som dva silné výbuchy," napísal na sociálnej sieti Telegram poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko, píše agentúra AFP.

 

 

Podobnú informáciu na svojom účte na Telegrame zverejnil aj bývalý ukrajinský veľvyslanec v Rakúsku Olexandr Ščerba. Ten uviedol, že počul dva hlasné výbuchy o 4:20 miestneho času.

 

 

Ukrajine sa podarilo znovu získať vo štvrtok večer kontrolu nad letiskom Hostomeľ neďaleko Kyjeva. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AP a televízie BBC. O toto strategicky významné letisko, ktoré by sa v prípade obsadenia mohlo stať pre ruskú armádu bránou do Kyjeva, prebiehali boje počas celého štvrtka. Ukrajina zverejnila okolo 23:00 miestneho času oficiálne stanovisko, v ktorom uvádza, že sa jej podarilo nad letiskom opäť získať kontrolu po tom, ako ho počas dňa ovládla ruská armáda, píše BBC.

 

Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského boli ruské jednotky nachádzajúce sa na letisku Hostomeľ zastavené. Podľa ukrajinského lídra bolo zničených niekoľko ruských vojenských lietadiel a ozbrojených vozidiel. Prezident tiež uviedol, že ukrajinská armáda zajala niekoľko ruských vojakov, avšak odmietol špecifikovať ich presný počet, píše AP.

 

Televízia BBC na základe videozáznamov usúdila, že nad letiskom Hostomeľ boli zostrelené najmenej dva ruské vrtuľníky. BCC však zároveň s odvolaním sa na portál Bellingcat uviedol, že na toto letisko smerovalo asi 18 ruských lietadiel s posilami.

 

Hostomeľ je mesto vzdialené približne 20 kilometrov na severozápad od Kyjeva, pri ktorom sa nachádza rovnomenné medzinárodné nákladné letisko.

 

Zelenskyj informoval v noci na piatok o smrti 137 Ukrajincov, ktorí zahynuli počas prvého dňa ruskej vojenskej invázie na Ukrajine. Ukrajinský líder v príhovore zverejnenom na jeho oficiálnom účte na sociálnej sieti Facebook tiež uviedol, že je pre nepriateľa cieľom "číslo jeden". TASR správu prevzala od agentúry AFP a televízie BBC.

 

img

 

Ukrajinský prezident poprel tvrdenia Ruska, že útočí iba na vojenské objekty. Zelenskyj uviedol, že "nepriateľ" útočí na celom území Ukrajiny, a to aj na civilné objekty a "zabíja ľudí". „Je to podlé a nikdy im to neodpustíme," uviedol Zelenskyj, ktorého cituje agentúra UNIAN.

 

„Dnes sme stratili 137 našich hrdinov, vojakov i civilistov," uviedol Zelenskyj a ďalej spresnil, že zranenia celkovo utrpelo 316 ľudí.

 

Zelenskyj tiež informoval o smrti všetkých pohraničníkov na Haďom ostrove, ktorým bude posmrtne udelený titul Hrdinu Ukrajiny. Ukrajinskí líder zároveň poprel tvrdenia, že opustil Kyjev.

 

 

„Ostávam v hlavnom meste a moja rodina tiež. Podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, ma nepriateľ označil za cieľ číslo jeden a moju rodinu za cieľ číslo dva. Chcú Ukrajinu zničiť politicky, chcú zničiť hlavu štátu," vyhlásil Zelenskyj.

 

Ten poďakoval zahraničným lídrom za podporu, zároveň však upozornil na to, že Ukrajina ostala pri bránení svojej krajiny "sama". „Kto je pripravený bojovať spolu s nami? Nikoho takého nevidím. Kto je pripravený nám garantovať vstup do NATO? Všetci sa boja," zhodnotil ukrajinský prezident.

 

Podľa Zelenského je dôležité rokovať o ukončení "invázie a o zastavení paľby", pričom zdôraznil, že Ukrajina je pripravená hovoriť o bezpečnostných zárukách pre svoju krajinu a jej "neutrálnom statuse".

 

Prečítajte si: AKTUALIZÁCIA: VIDEO: Rusko útočí na Ukrajinu! Pribudli ďalšie obete

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies