Bývalý SIS-kár Boris Beňa si dnes vypočul rozsudok. Vyviazol s podmienkou a peňažným trestom

NETKY.SK • 27 Máj 2021, 11:19 • 2 min
Bývalý SIS-kár Boris Beňa si dnes vypočul rozsudok. Vyviazol s podmienkou a peňažným trestom

BANSKÁ BYSTRICA – Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) dnes schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry a obvineným Borisom Beňom.

slovakia

left justify in out

Bývalý námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa čelil obvineniu zo zločinu prijímania úplatkudvoch prečinov ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti

 

Beňa si vypočul trest

Súd uznal obvineného za vinného a odsúdil ho na úhrnný trest odňatia slobody vo výmere troch rokov s podmienečným odkladom so skúšobnou dobou na päť rokov a probačným dohľadom.

Súd uložil Beňovi aj obmedzenia v stretávaní a kontaktovaní sa s troma zainteresovanými osobami, medzi ktorými je aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó, Petrom Gašparovičom a Ladislavom Vičanom, ktorí figurovali v prípade. 

 

Beňa musí zaplatiť aj peňažný trest vo výške 14-tisíc eur s náhradným trestom odňatia slobody vo výmere osem mesiacov. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa proti nemu odvolať.

 

Prečítajte si tiež: Bývalý šéf NAKA Zurian sa postavil pred vyšetrovateľa. Po výsluchu ho poslali domov

 

Za úplatok pomohol odblokovať majtetok podnikateľa
Sudca mal výhrady k pôvodne predloženej dohody o vine a treste
. Boli technického charakteru, ale namietal aj samotnú výšku peňažného trestu. S modifikovanou dohodou s dvojnásobnou výškou peňažného trestu nakoniec súhlasil prokurátor aj obvinený a jeho obhajca.

Skutky sa podľa prokuratúry týkajú poskytnutia informácií z prostredia SIS neoprávneným osobám a vyžiadania úplatku viacerými osobami od podnikateľského subjektu pre vybavenie odblokovania zablokovaného majetku na Kriminálnom úrade finančnej správy. Išlo u úplatok v úhrnnej výške 200-tisíc eur, ktorý si tieto osoby rozdelili.

Bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu zadržali ešte minulý rok v rámci policajnej akcie Judáš. Podľa orgánov činných v trestnom konaní poskytoval neoprávnene informácie napríklad bývalému šéfovi daňových kriminalistov Ľudovítovi Makoóvi alebo podnikateľovi Františkovi Böhmovi.

 

Mohlo by vás zaujímať: Bývalý šéf tajných Vladimír Pčolinský ostáva vo väzbe. Sudca ho odmietol pustiť na slobodu



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies