Dopravné lietadlo sa nad Varšavou takmer zrazilo s dronom

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 18:07 • 2 min
Dopravné lietadlo sa nad Varšavou takmer zrazilo s dronom

BERLÍN/VARŠAVA - Dopravné lietadlo nemeckej spoločnosti Lufthansa so 108 ľuďmi na palube sa pri pristávaní na varšavskom Chopinovom letisku v pondelok popoludní takmer zrazilo s dronom.

slovakia

left justify in out

Podľa poľského úradu pre leteckú navigáciu (PANSA) sa bezpilotné lietadlo k dopravnému stroju typu Embraer ERJ-195 na linke Mníchov-Varšava priblížilo na horizontálnu vzdialenosť približne 100 metrov vo výške 760 metrov nad zemou.
     

Hovorkyňa spoločnosti Lufthansa uviedla, že Embraer bezpečne pristál na letisku vo Varšave v pondelok o 16.09 h SELČ.
     

Po incidente zmenila PANSA smery pristátia ostatných lietadiel, až kým nebola oblasť stretu oboch lietadiel voľná. Posádky policajných a vojenských vrtuľníkov, ktoré boli do oblasti vyslané, však nijaké bezpilotné lietadlo nespozorovali.
     

O incidente ako prvý informoval letecký portál Aviation Herald, podľa ktorého piloti dopravného lietadla na prítomnosť dronu upozornili riadenie letovej prevádzky na varšavskom letisku slovami: "Mali by ste si vo vzdušnom priestore urobiť poriadok. Je to naozaj dosť nebezpečné."
     

Vzhľadom na skutočnosť, že bezpilotné lietadlá sa v čoraz väčšej miere využívajú na filmovanie, pri rozličných športových podujatiach, ale aj v poľnohospodárstve, pripravuje Európska únia pre drony novú legislatívu, ktorej cieľom je chrániť bezpečnosť a zdravie občanov. Znenie nových predpisov regulujúcich používanie dronov bude známe na jeseň.
     

Nemecko ako jeden z mála štátov EÚ schválilo v júni nové pravidlá, na základe ktorých nie je povolené používať drony vo vzdialenosti menšej ako 1,5 kilometra od obvodových plotov letísk. 
     

V prípade záujmu lietať s dronom v takto vymedzenej zakázanej zóne je potrebné vyžiadať si povolenie od riadenia letovej prevádzky a v závislosti od veľkosti dronu lietať maximálne do výšky 50 metrov nad zemou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies