Doplňte si energiu

NETKY.SK • 7 Máj 2014, 11:00 • 2 min
Doplňte si energiu

BRATISLAVA – Chýba vám energia? Bojujete s únavou? Potrebujete svoj organizmus niečím „nakopnúť“ napríklad pred cvičením? Potom zabudnite na kofeín a energetické nápoje!

slovakia

left justify in out

Čo by mal človek urobiť pre to, aby mu únava neničila cvičebné či pracovné plány? Verte alebo nie, ale tipy pre dlhotrvajúcu energiu nie sú zložité na dodržovanie. Posúďte sami...

 

Dostatočná hydratácia

Optimálna energetická hladina zostane zachovaná, ak dodržujete pitný režim. V opačnom prípade dehydratácia útočí na vašu výkonnosť, metabolizmus aj sústredenie. Potom aj ten najmenší fyzický výkon je nad ľudské sily. Preto pite čistú vodu bez bubliniek už od samého rána a nenechávajte to na poslednú chvíľu. Pred spaním už nezachránite absolútne nič.

 

Pravidelná strava

Nie len „dietári“ vedia, že jedlo každé 3 hodiny pomáha udržať telo v pohybe. Jedlo rovná sa palivo po celý deň. Päť až šesť menších jedál namiesto 3 XXL porcií je skvelý spôsob, ako organizmus zásobiť živinami a všetkým, čo potrebuje. S hladom a pitím iba kávy od rána do večera veľké výkony naozaj nečakajte.

 

Váš žalúdok a mozog pracujú v zájomnej symbióze, takže keď je spokojné brucho, bude vám to aj lepšie páliť tam hore. Bez povzbudzovákov. Čím tento efekt podporiť? Vyberajte si správne potraviny.

 

To najlepšie na dodanie energie

Celozrnné obilniny, konkrétne vločky, pohánka, ovos, jačmeň, špalda a ďalšie obsahujú sacharidy a vlákninu. Oboje zásobujú telo energiou – postupne, takže organizmus nehlási nedostatok jedla. Kedy je dobré s obilninami začať? Napríklad hneď zajtra ráno. Pridajte k nim napríklad banán. A na desiatu majte pripravenú hrsť orechov.

 

Všetky jadrá orechov sú síce kalorické, ale nič sa im nevyrovná, čo sa zdroja energie týka. A čo na obed? Jednoznačne šošovica. Môže byť aj tá červená, ktorá nenafukuje. Obsahuje ľahko rozpustnú vlákninu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a je vynikajúcim zdrojom energie.

 

Keď už sa teda vie ako dobiť energiu správne, je potrebné zmieniť aj to nesprávne.

 

Energetická poprava

Pravidelné pitie energy drinkov zaťažuje organizmus cukrami a umelými sladidlami (veľká väčšina z nich prekračuje denný limit dávok cukru niekoľko násobne), zase vzniká dehydratácia a dokonca aj závislosť. Keby aspoň bolo kvôli čomu, ale o ich účinkoch sa dá smelo pochybovať. Ide skôr o psychickú stimuláciu, teda efekt placebo ako vystrihnutý z učebnice.

 

Prečo sú sladkosti k ničomu?

Tieto „zázračné“ plechovky ale nie sú to jediné, čo nad únavou nezvíťazí a čo má iba dočasný efekt. Viete, ktoré potraviny patria na úplný koniec zoznamu? Biela múka, sladkosti, zmrzlina, mastné potraviny a slané výrobky, ktoré prispievajú k dehydratácii, zvyšujú krvný tlak a vedú k pocitu nafúknutého brucha.

 

Rafinovaný cukor zase poskytne vlnu energie, ktorá rýchlo opadne, takže sa skoro dostaví nechcená únava. Zase. Že to napraví tučné jedlo? Ani omylom. To sa akurát tak postará o ospalosť, takže ani

to pred únavou nezachráni.

 

Zase tu platí, že zdravý životný štýl má svoje nesporné výhody. Už iba pravidelná strava a pitný režim robí v boji proti ospalosti, únave a pesimizmu hotové zázraky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies