K voľbám môže prísť viac ako 4,3 milióna voličov - uvádza na svojej stránke Štatistický úrad SR

NETKY.SK • 21 September 2023, 13:30 • 2 min
K voľbám môže prísť viac ako 4,3 milióna voličov - uvádza na svojej stránke Štatistický úrad SR

Všetko dôležité o voľbách do Národnej rady SR 2023

slovakia

left justify in out

Štatistický úrad SR zverejnil kvalifikovaný odhad počtu voličov aj prvovoličov. Prvýkrát môže voliť národný parlament takmer 185-tisíc mladých ľudí vo veku od 18 do 21 rokov. Počet potenciálnych voličov sa od predošlých parlamentných volieb znížil o takmer 100-tisíc osôb.

Transparentná sumarizácia výsledkov volieb

Štatistický úrad SR už 30 rokov transparentne a dôveryhodne sumarizuje výsledky volieb, za toto obdobie zosumarizoval 53 volieb a referend. Všetky výsledky volieb historicky štatistický úrad spracoval zákonne a transparente. 

Na stránke volbysr.sk sú dostupné informácie o osobách, ktoré sa uchádzajú o kreslo v parlamente.

Aktuálne dáta poskytujú aj informácie o veku či zamestnaní osôb, ktoré sa uchádzajú o reprezentáciu v parlamente SR, ako aj o teritoriálnom rozmiestnení volebných okrskov. Priemerný vek kandidátov jednotlivých politických subjektov sa pohybuje v rozmedzí 41 až 58 rokov.

Štatistický úrad SR bude zverejňovať priebežné a definitívne výsledky volieb do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa konajú v sobotu 30. septembra 2023, na webovej stránke www.volbysr.sk. Masmédiá majú možnosť preberať zdrojové dáta priebežných výsledkov vo formáte csv, ktoré sú určené pre automatizované zobrazovanie redakciami v nimi predprogramovaných výstupoch. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: Štatistický úrad SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies