Dôležité je nepremárniť svoj život: Čo ľutujú ľudia v starobe najviac?

NETKY.SK • 5 November 2023, 18:00 • 2 min
Dôležité je nepremárniť svoj život: Čo ľutujú ľudia v starobe najviac?

Smrť je možno najkonštruktívnejšia skutočnosť našej existencie. Uvedomovanie si smrti počas celého života môže vyvolať ten najzdravší postoj: postoj perspektívy. Množstvo ľudí však žije svoj život bez najmenšej myšlienky na to, že máme len jeden jediný. To môže prerásť až do pocitu, že svoj život premrhali.

slovakia

left justify in out

Spísali sme najväčšie výčitky starších ľudí, ktorí ľutovali, že nezažili či nevenovali dostatočný čas práve týmto veciam:

1. Nedostatočná opatrnosť pri výbere životného partnera

Ľudia vo vyššom veku sa zhodli, že výber partnera je jedným z najdôležitejších rozhodnutí, ktoré ľudská bytosť robí, ale pri pohľade späť na svoje vlastné skúsenosti veria, že mnohí ľudia nie sú dostatočne opatrní. Sú príliš impulzívni, vnímajú vzťah ako unáhlenie sa k "poslednej šanci" alebo skĺznutie do nevyhnutného.

Ich rada: Vynahraďte si dostatočný čas na to, aby ste sa s niekým spoznali, kým sa zaviažete. Naozaj sa uistite, že ten človek je ten pravý.

2. Neriešenie rodinného odcudzenia

Niektorí z najnešťastnejších starších ľudí, boli tí, ktorí mali roztržku s dieťaťom a už s ním neboli v kontakte. Takmer všetci si priali, aby sa viac snažili o zmierenie, požiadali o odpustenie, ospravedlnili sa alebo sa pokúsili komunikovať skôr, než bolo neskoro.

Ich rada: Ak je vo vašich silách vyriešiť odcudzenie – či už s dieťaťom, rodičom, súrodencom alebo priateľom – urobte čokoľvek, aby ste túto trhlinu napravili. Preskúmajte príležitosti na odpustenie a zmierenie.

3. Slabý záujem o cestovanie

Keď skončia vaše cestovateľské dni, stále si budete priať, aby ste podnikli ešte jeden výlet. Dokonca aj ľudia, ktorí veľa cestovali, ukončili svoj rozhovor s ním tak, že sa naklonili dopredu a zatúžene povedali niečo ako: "Ale ja som sa nikdy nedostal do Japonska."

Ľudia často odkladajú veľké výlety až do dôchodku, len aby zistili, že ich zdravie zlyháva, keď sú pripravení ísť.

Ich rada: Cestovanie je také obohacujúce, že by malo mať prednosť pred inými vecami, na ktoré míňate peniaze. Cestujte, keď môžete. Len choďte – nemusí to byť luxusné dobrodružné cestovanie. Jedna žena dodala: „Ak máte na výber medzi prestavbou kuchyne a výletom, hovorím, choďte na výlet.“

4. Nedostatočná starostilosť o vlastné telo

Starší ľudia, ktorí fajčili, necvičili alebo boli obézni, to ľutovali, ale problém nebol len o umieraní.

„Mnoho ľudí si povie: ‚Rád fajčím‘ alebo ‚Nerád cvičím‘ alebo ‚Len rád jem – koho by zaujímalo, či zomriem o niečo skôr?‘“ poznamenal Pillemer, gerontológ na Cornell University, ktorý viedol rozhovory so staršími Američanmi. 

„Problém je v dnešnej dobe, že nezomriete skôr; budete uviaznutí s 10 alebo 20 rokmi chronickej choroby, pretože moderná medicína vás drží pri živote.“


Ich rada: Venujte pozornosť svojmu zdraviu a zmeňte svoj životný štýl, ak vám je zle, inak vám neskutočná záťaž chronických chorôb strpčí život.

5. "Kiežby som bol šťastnejší"

Toto je prekvapivo bežné želanie. Mnohí si až dokonca neuvedomili, že šťastie je voľba. 

Strach zo zmeny ich viedol k tomu, že predstierali ostatným a sami sebe, že sú spokojní. Keď boli hlboko vo svojom vnútri, túžili sa opäť poriadne smiať a mať vo svojom živote hlúposti. Keď umierate, to, čo si o vás myslia ostatní, je ďaleko od vašej mysle..

Zdroje:

https://www.today.com/health/biggest-regrets-older-people-share-what-they-d-do-differently-t118918

https://www.oldcolonyhospice.org/blog/bid/101702/nurse-reveals-the-top-five-regrets-people-make-on-their-deathbed

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies