Dokumentarista David Attenborough myslí na smrť v jednom kuse

NETKY.SK • 6 Jún 2017, 19:12 • 2 min
Dokumentarista David Attenborough myslí na smrť v jednom kuse

LONDÝN - Slávny britský dokumentarista a prírodovedec David Attenborough myslí stále častejšie na vlastnú smrteľnosť. Ako povedal pre najnovšie číslo britského magazínu Radio Times, na túto tému myslí "v jednom kuse".

slovakia

left justify in out

"Je stále viac a viac pravdepodobné, že tu už zajtra nebudem," povedal 91-ročný idol všetkých dobrodruhov a prírodovedcov. Na otázku, či očakáva, že po smrti bude niečo nasledovať, odvetil veľmi stroho: "Nie."

Najdôležitejšou témou súčasnosti je podľa Attenborougha globálne otepľovanie. "Je to niečo, čo by nás malo veľmi, veľmi znepokojovať. Pevnina vysychá, púšte sa rozširujú, oceány sa otepľujú. Všetky tieto faktory zásadným spôsobom ovplyvnia náš osud," vyhlásil dokumentarista.

Na otázku, s ktorým živočíšnym druhom pocítil počas svojej bohatej dokumentaristickej kariéry najsilnejšiu spriaznenosť, Attenborough odvetil: "Určite s opicou. Pretože tam tá príbuznosť je realitou. Necítim ju pri komárovi a dokonca ani pri veľrybe."

Keď si Attenborough premietne svoj doterajší život, najviac ľutuje to, že nebol dostatok času pri svojich deťoch, keď boli malé: "Keď máte dieťa, ktoré má šesť alebo osem rokov, a vymeškáte tri mesiace jeho života, tak už to nenahradíte. Jednoducho ste niečo prepásli," povedal.

David Attenborough sa narodil 8. mája 1926 v Londýne. Za svoj život nakrútil vyše 50 veľmi vysoko hodnotených dokumentárnych filmov a predovšetkým seriálov. Jeho seriál Život na Zemi z roku 1979 spôsobil prelom v stvárňovaní prírody v dokumentárnych snímkach a po jeho odvysielaní sa Attenborough stal vzorom pre celé ďalšie generácie filmárov. Z Attenboroughovej dielne pochádzajú aj populárne seriály Súkromný život rastlín (1995), Modrá planéta (2001) či David Attenborough´s First Life (2010). Okrem filmára a prírodovedca bol dlhé roky aj riadiacim televíznym pracovníkom - okrem iného pôsobil v 60. a 70. rokoch minulého storočia aj ako riaditeľ programu televízie BBC.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies