Dokument Husí kůže - Zimomriavky sa vracia k rozdeleniu Československa

NETKY.SK • 27 August 2014, 15:06 • 2 min
Dokument Husí kůže - Zimomriavky sa vracia k rozdeleniu Československa

BRATISLAVA - Rozpad Československa prebehol na rozdiel od rozpadu Juhoslávie "zamatovo" - podľa toho sa mu v zahraničí hovorí Zamatový rozvod.

slovakia

left justify in out

K tejto historickej udalosti sa vracia celovečerný dokument Martina Hanzlíčka s názvom Husí kůže - Zimomriavky. Slováci už nechceli s Čechmi zdieľať spoločný dom, ani dvojdom, ale chceli bývať vo vlastnom dome. Koľko Slovákov a Čechov delenie federácie naozaj chcelo? Ako sa na rozpad manželského zväzku dvoch národov pozeráme dnes, keď už rozvodové vášne vychladli? Na tieto otázky hľadá odpovede dokumentárny film, ktorý vznikol v českej spoločnosti Film & Sociologie producentky Jarmily Polákovej podľa námetu slovenského sociológa a publicistu Fedora Gála, ktorý sa po rozdelení Československa odsťahoval do Prahy.
     

Režisér Hanzlíček sa prelúskal rozsiahlym televíznym archívom z rokov 1990 až 1992 a našiel množstvo filmového materiálu, ilustrujúceho rozpad federácie. So zostrihom kľúčových momentov dvojročného rozvodového obdobia sa vydal za občanmi Čiech, Moravy a Slovenska - do Brna, Hornej Blatnej, Strání, Šonova, Ružomberku a Závažnej Poruby, aby s kamerou zachytil súčasné komentáre na tieto dvadsať rokov staré udalosti. Zisťoval, čo o Československu vedia stredoškoláci v Pardubiciach, Uherském Hradišti, Košiciach a Žiari nad Hronom narodení v roku 1995. Rozdal im kamery, aby zachytili, čo si o rozpade Československa myslia ich rodičia a prarodičia.
     

"Je to film o potrebe nezabúdať. Od rozdelenia Československa uplynulo 23 rokov a za ten čas sa už takmer na všetko zabudlo. Keď som sa teraz pozeral na ten film, tak už som si ani niektorých tých aktérov veľmi nepamätal. Medzitým tí politici upadli do zabudnutia," povedal pre TASR odborný poradca dokumentu Peter Zajac, ktorý sa zúčastnil aj na dnešnej novinárskej projekcii v bratislavskom Kine Mladosť. Literárny vedec a spoluzakladateľa VPN sa netají tým, že bol vždy proti rozdeleniu federácie.
     

Podľa Petra Zajaca sa tvorcovia filmu od začiatku zaoberali základnou otázkou - do akej miery využijú v snímke osobné výpovede jednoduchých ľudí a nakoľko použijú archívne televízne záznamy, aby film spĺňal platnosť dobového politického dokumentu. "Martin Hanzlíček od prvej chvíle chcel z toho urobiť veľmi subjektívny dokument na základe osobných svedectiev obyčajných ľudí, ale vždy som hovoril, že bez politického pozadia, ktoré tam tvorí politickú realitu, to nejde. Nakoniec v tom filme je viac politického pozadia, ako bola pôvodná predstava, a myslím si, že je to aj správne," dodal.
     

Dokument Husí kůže - Zimomriavky prináša do slovenských kín od 28. augusta distribučná spoločnosť Barracuda Movie.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies