Aktuálny lockdown sa zrejme bude predlžovať, školy sa mali zatvoriť

NETKY.SK • 28 November 2021, 15:22 • 2 min
Aktuálny lockdown sa zrejme bude predlžovať, školy sa mali zatvoriť

BRATISLAVA - V nedeľnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 sa na tom zhodli predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš a nezaradený poslanec pôsobiaci v strane Hlas-SD Erik Tomáš.

slovakia

left justify in out

"Každý príčetný človek vidí, čo sa deje v nemocniciach," uviedol Šipoš s tým, že ak nechceme ešte vyšší nápor na nemocnice, musíme obmedziť pohyb ľudí a zvýšiť zaočkovanosť.

 

img

 

Zdôraznil, že varianty nového koronavírusu delta i Omikron sú silné. Na nedostatočný lockdown sa podľa neho treba pýtať koaličných partnerov.

 

Tomáš si myslí, že lockdown mal byť rovno prijatý striktne, dočasne a s podporou pre firmy a podniky. Za dieru v ňom označil otvorené školy. "SaS opakovane rozhodnutie vetovala," poznamenal Šipoš na margo škôl s tým, že v zmysle koaličnej zmluvy pristúpili ku kompromisu. Zodpovednosť teraz podľa neho nesie minister školstva Branislav Gröhling (SaS). "Keďže vidíme, že v školách sa to šíri, nepredpokladám, že sa tá krivka začne lámať," uviedol.

 

"Vláda zase prijala mačkopsa len pre to, že sa uprednostňuje nejaké právo veta," podotkol Tomáš. Hovorí o politikárčení pre zlé vzťahy v koalícii. Kritizoval vládu, že uprednostnila politické dohody pred prijatím riadnych opatrení. Skonštatoval, že vláda zavádza do všetkého chaos a nezastabilizovala zdravotníkov. Riešenie vidí v jej odchode.

 

img

 

"Nedopustíme, aby sa vrátilo naspäť to, čo sme tu mali 12 rokov," reagoval Šipoš. Zodpovednosť vlády nespochybnil, no opozícii vyčítal vyjadrovania o očkovaní. Na margo nemocníc dodal, že sa nakúpili pľúcne ventilácie, no zaškoľovanie personálu na ich obsluhu trvá aj cez päť rokov.

 

Aktuálne sa podľa Šipoša treba orientovať na zvýšenie zaočkovanosti seniorov ako najrizikovejšej skupiny. Aj preto pristúpili k návrhu dať im 500-eurové poukazy za očkovanie. Odmieta, že by to nebolo odkonzultované v koalícii. SaS podľa neho na navrhovala sumu 150 eur, no ostatné strany sa zhodli na potrebe vyššieho príplatku, aby zabral. Verí, že v parlamente návrh nájde podporu.

 

Tomáš nepovedal, či za návrh nezaradení poslanci okolo Pellegriniho zahlasujú. "Podporíme čokoľvek, čo by pomohlo dôchodcom," uviedol. Myslí si však, že financie z poukazov mali seniorom rovno dať, pretože sa im nevalorizovali dôchodky vzhľadom na vlnu zdražovania. V súvislosti so zatvorením kostolov Šipoš naznačil, že by sa malo konať stretnutie, kde by sa malo diskutovať o možnosti, ako účasť na bohoslužbách umožniť v rámci opatrení.

 

Možno vás zaujme: Igor Matovič: Pán minister Lengvarský si musí zožať, čo zasial

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona