Dohoda o zmrazení ťažby ropy môže byť podľa IEA bezdôvodná

NETKY.SK • 23 Marec 2016, 11:42 • 2 min
Dohoda o zmrazení ťažby ropy môže byť podľa IEA bezdôvodná

SINGAPUR - Dohoda medzi niektorými členmi Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruskom o zmrazení ťažby ropy je možno "bezdôvodná", keďže Saudská Arábia je jedinou krajinou, ktorá by mohla zvyšovať produkciu.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v stredu Neil Atkinson, šéf divízie ropného priemyslu a trhov v Medzinárodnej agentúre pre energetiku (IEA). Katar pozval všetkých 13 členov OPEC-u a ďalších významných producentov ropy na rokovania o zmrazení produkcie ropy, ktoré sa uskutočnia 17. apríla.


"Spomedzi skupiny krajín (účastníkov stretnutia), o ktorých sme informovaní, má iba Saudská Arábia schopnosť zvýšiť produkciu,“ povedal Atkinson. "Takže zmrazenie produkcie je zrejme bezdôvodné. Je to skôr istý druh gesta, ktorého cieľom pravdepodobne je... budovanie dôvery v to, že nastane stabilita cien ropy,“ dodal.


Minulý mesiac sa Rusko, Saudská Arábia, Venezuela a Katar dohodli na tom, že svoju produkciu ropy zmrazia na januárovej úrovni.


Iránsky minister ropného priemyslu Bijan Zanganeh začiatkom marca uviedol, že Irán sa pridá k diskusii o možnom zmrazení ťažby ropy vtedy, keď jej produkcia v krajine dosiahne úroveň 4 mil. barelov denne. "Mali by nás nechať tak, kým iránska produkcia nedosiahne hodnotu 4 milióny. Pridáme sa potom,“ povedal vtedy Zanganeh. Líbya sa pripojila k Iránu a ignoruje iniciatívu na zmrazenie ťažby ropy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies