Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu sú stabilné

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 09:46 • 2 min
Dodávky ruského plynu do Európy cez Ukrajinu sú stabilné

MOSKVA - Dodávky plynu do Európy cez ukrajinskú vetvu plynovodu sú stabilné. Uvádza sa to v dnešnom vyhlásení ruského štátneho energetického koncernu Gazprom, z ktorého cituje agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Ruský koncern v júni zastavil export plynu na Ukrajinu, pretože vláda v Kyjeve mu v stanovenom termíne neuhradila platby za predchádzajúce dodávky. To vyvoláva obavy z prerušenia transportu komodity do celej Európy. 

 

Gazprom je kľúčovým dodávateľom zemného plynu do Európskej únie (EÚ), ktorá z Ruska dováža viac než štvrtinu zo svojej celkovej spotreby komodity. Väčšinu z tohto objemu transportuje Rusko do únie cez ukrajinskú sieť plynovodov.

 

Kyjev a Moskva sa však opäť sporia o ceny a podmienky dodávok suroviny, už tretíkrát od roku 2006. Moskva sa preto snaží v budúcnosti Ukrajinu úplne obísť, a to prostredníctvom dvoch projektov - Severného prúdu, ktorým transportuje plyn cez Baltské more, a Južného prúdu, ktorý by mal prepravovať plyn do Európy cez Čierne more.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies