Dôchodcovia by nemali zabúdať na nahlásenie zmeny do Sociálnej poisťovne

NETKY.SK • 22 Jún 2013, 14:32 • 2 min
Dôchodcovia by nemali zabúdať na nahlásenie zmeny do Sociálnej poisťovne

BRATISLAVA - Sociálna poisťovňa upozorňuje dôchodcov, aby pri zmenách svojich osobných údajov nezabúdali na povinnosti voči nej. Každý dôchodca je povinný písomne oznámiť Sociálnej poisťovne zmenu mena a priezviska, zmenu adresy, na ktorej sa zdržiava, a v písomnom styku uviesť rodné číslo.

slovakia

left justify in out

Ďalšie povinnosti poberateľa dôchodku závisia od toho, aký dôchodok poberá. Ak predčasný starobný dôchodok, má povinnosť oznámiť vznik povinného dôchodkového poistenia alebo ukončenie jeho prerušenia, aj keď takéto poistenie vznikne v zahraničí. Ak dostáva vdovský alebo vdovecký dôchodok, je potrebné, aby Sociálnej poisťovni oznámil zmenu stavu (opätovné uzavretie manželstva) a ukončenie starostlivosti o nezaopatrené dieťa. Poistenec, ktorý poberá sirotský dôchodok, má povinnosť oznámiť ukončenie alebo prerušenie štúdia na strednej alebo vysokej škole. Všetky tieto informácie je poberateľ dôchodku povinný oznámiť Sociálnej poisťovni v lehote ôsmich dní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies