Nemecké mesto Hannover zasiahne svojim úradníkom do slovnej zásoby

NETKY.SK • 15 Marec 2019, 20:26 • 2 min
Nemecké mesto Hannover zasiahne svojim úradníkom do slovnej zásoby

BRATISLAVA - Hannover nariadi používať svojim úradníkom rodovo vyvážené výrazy. Z komunikácie zamestnancov tak nebude celkom jasné, či oslavujú muža alebo ženu.

slovakia

left justify in out

"Mestská správa sa vo svojich listoch obracia na všetkých ľudí. Výrazy zahrňujúce všetky pohlavia by sa mali v budúcnosti používať ešte viac ako doteraz," uvádza mesto na svojej webovej stránke.

 

img

 

Nebudú sa už používať slová, ktoré už v oslovení charakterizovali buď muža alebo ženu. Slová ako napríklad volič, učiiteľ, úradník, doktor a pod. Pri slovách, kde nebude možná jednoduchá zmena (učiteľ - vyučujúci), budú úradníci používať hviezdičku - doktor*ka.

 

Cieľom tohto zavedenia je, aby sa predišlo osloveniam, ktoré by mohli mať diskriminačný charakter. "Rozmanitosť je naša sila - využitie tejto myšlienky v našom jazyku dôležitým signálom pre oslovovanie všetkých ľudí bez ohľadu na ich pohlavie", vyjadril sa primátor mesta Stefan Schostok.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies