Boris Kollár: Nie sme maximálne spokojní s Mikulcom!

NETKY.SK • 10 Október 2021, 15:31 • 2 min
Boris Kollár: Nie sme maximálne spokojní s Mikulcom!

BRATISLAVA - Boris Kollár a Juraj Blanár debatovali v diskusnej relácii Na telo v televízii Markíza. Dokonca sa zhodli. V čom?

slovakia

left justify in out

img

 

Varovanie adresované Mikulcovi

Ak to teraz minister vnútra Roman Mikulec "pokašle", koaličné hnutie Sme rodina podá žiadosť na jeho odvolanie.  "Nie sme maximálne spokojní s Mikulcom. Na jeho obranu však platí, že doteraz nemal rozviazané ruky. Ak si nemôže vybrať spolupracovníkov a niekto je tam zabetónovaný z čias Smeru-SD, veľkú očistu nespravíte."

 

img

 

Prečítajte si: Igor Matovič: Ľudia potrebujú mať pocit, že spravodlivosť tu platí pre každého

 

Novela podľa neho nie je o tom, že sa ide vyhodiť polovica štátnej správy. Myslí si však, že minister vnútra i nové vedenie polície má právo dostať šancu meniť veci, pretože inak sa reforma zrealizovať nedá.

 

img

 

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár túto novelu označil za "čistky v štátnej správe". "Vláda nechce budovať transparentnú štátnu správu či Policajný zbor. Oni tam chcú mať svojich ľudí a spolitizovať to," vyhlásil s tým, že problém v tom vidia napríklad aj policajní odborári.

 

Čurillovská mafia?

Diskutovali taktiež o obvinených vyšetrovateľoch Národnej kriminálnej agentúry, ktorí sa po prepustení z väzby vracajú do práce. Kollár dôrazne upozornil dočasného policajného prezidenta Štefana Hamrana, aby týchto vyšetrovateľov nenazýval "naši chlapci".

 

img

 

"Nech váži slová, lebo našich chlapcov sme tu už mali," povedal Kollár. Dodal, že sa ospravedlní vyšetrovateľovi Jánovi Čurillovi za výrok o "čurillovskej mafii", až keď budú vyšetrovatelia zbavení obvinení.

 

Prečítajte si: Strana Hlas-SD obviňuje policajného prezidenta Hamrana z politizácie policajného zboru

 

Blanár si myslí, že obvinení vyšetrovatelia mali byť postavení mimo službu, nie sa do nej vrátiť. "Môžeme sa len domnievať, že tam idú pozametať stopy"

 

Skupovanie nehnuteľností

V prípade skupovania nehnuteľností na Slovensku zo strany maďarského štátu je podľa Kollára potrebné sa rýchlo a tvrdo ohradiť a pripraviť potrebnú legislatívu na ochranu slovenskej pôdy.

 

"Ak by to kupovali agropodnikatelia, nie je to problém. Ak to robí nejaký štát cielene, že skupuje nehnuteľnosti a pôdu, je to nebezpečný krok," poznamenal predseda parlamentu s tým, že sa Slovensko tomu musí postaviť čelom.

 

Možno vás zaujme: Je "smerácka" panika vo veci skupovania pôdy Maďarskom zbytočná?

 

Blanár tvrdí, že vláda stratila reputáciu aj v zahraničí. Smer-SD preto podľa neho žiada čo najskôr mimoriadnu parlamentnú schôdzu, na ktorej sa chce dozvedieť, aké konkrétne kroky vláda pre riešenie tohto problému prijala.

 

img

 

Boris Kollár zo Sme rodina aj Juraj Blanár zo Smeru sa zhodujú v kritike Viktora Orbána, ktorého vláda kúpila historickú budovu v Košiciach a cez pološtátny fond chce na Slovensku kupovať aj poľnohospodársku pôdu. Blanár v tejto súvislosti kritizoval Igora Matoviča, že ako premiér vo vzťahu k Orbánovi obchádzal aj slovenskú diplomaciu.

 

Rast cien energií

Vládna koalícia hľadá podľa Kollára riešenie aj pre avizovaný rast cien energií. Dve možnosti, aby ľudia neplatili veľa peňazí, mu už predstavil minister financií Igor Matovič. Konkretizovať to má líder OĽaNO. V hre je podľa Kollára aj možnosť na zimnú sezónu pre domácnosti zrušiť DPH na energie. "Otázne je, či a ako je to možné v rámci Európskej únie," poznamenal. Blanár si však myslí, že vláda na tento problém nemá žiadne riešenie.

 

Prečítajte si tiež: Boris Kollár: Koalícia je odsúdená spolu dovládnuť, alebo ísť do predčasných volieb

 

Prepadnutie majetku

Boris Kollár zo Sme rodina trvá na zrušení trestu prepadnutia majetku pri korupčných kauzách, podobne ako to žiada Smer. Za primeraný trest by považoval, ak korupčník odovzdá nelegálne získanú sumu, zaplatí pokutu, prípadne dostane trest odňatia slobody. Kritici namietajú, že korupčníkom sa často podarí preukázať len časť ich zločinov.

 

Trest prepadnutia majetku preto funguje ako väčšia prevencia než väznenie. Kollár takéto uvažovanie odmieta. "Ak nežijeme v nejakej džamahíriji, tak nemôžeme trestať ľudí za to, že máme nejaké domnienky,“ povedal Kollár.

 

SNS na kandidátke Smeru-SD

Poslanec Smeru Juraj Blanár si nevie predstaviť, že by politici SNS v ďalších voľbách kandidovali na kandidátke Smeru.

 

Hovoril aj o tom, že pozývajú všetky opozičné strany na protesty v uliciach, tým pádom aj Uhríkovu Republiku a Kotlebovu ĽSNS. Blanár povedal, že keď ide o protesty, medzi opozičnými stranami nerozlišuje.

 

img

 

Noví poslanci?

"Prídu k nám noví poslanci," zopakoval Kollár.  Malo by sa tak stať v najbližších týždňoch. Prestup piatich nových poslancov avizoval aj v septembri, podrobnosti však doteraz nezverejnil.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies