Dobroty na Pravoslávne Vianoce

NETKY.SK • 2 Január 2017, 9:0 • 2 min
Dobroty na Pravoslávne Vianoce

BRATISLAVA - Štedrá večera pravoslávnych pozostáva výlučne z pôstnych jedál ako sú diétna kapustnica bez klobásy a pirohy, na stole v tento deň nechýba chlieb, med a cesnak.

slovakia

left justify in out

Makové bobaľky

Bobaľky, opekance, pupáky, pupáčky. V každom kraji iný názov.

 

Suroviny:

400 g polohrubej múky, ½ kocky droždia, soľ, cukor, 2 dcl mlieka, maslo, 100 g mletého maku, 100 g medu,

 

Príprava:

Z mlieka, droždia, štipky soli a cukru si pripravíme kvások, ktorý pridáme k preosiatej múke. Vypracujeme cesto, necháme pokysnúť. Na doske potom tvarujeme valčeky také dlhé aký máte plech na pečenie. Ten vymastíme, uložíme valčeky a upečieme. Po upečení pokrájame asi na 2 cm kúsky. Preložíme na sitko a prelejeme vriacou vodou. Potom už len rozpustíme kúsok masla, tým pokvapkáme bobaľky, posypeme cukrom a makom, premiešame. Na tanieri pokvapkáme rozpusteným medom.

 

obrazok

Hubová mačanka

Pre niekoho úplne netradičné, pre niekoho samozrejmé.

 

Suroviny:

Šťava z kyslej kapusty, bobkový list, nové korenie, masť, polohrubá múka, cesnak, cibuľa, maslo, hríby

 

Príprava:

Kapustovú šťavu podľa potreby dolejeme vodou, pridáme bobkový list, nové korenie, prelisovaný cesnak, hríby (ak použijete sušené, tak vopred namočené) a privedieme do varu. Z masti a múky urobíme zápražku, pridáme do polievky . Nakrájanú cibuľu opražíme na masti a tiež pridáme do polievky. Na zjemnenie dáme do polievky kúsok masla a krátko povaríme. Podávame s chlebom, ktorý sa namáča do polievky.

 

obrazok

Bezmäsitá kapustnica

Na pravoslávne Vianoce sa dodržuje prísny pôst, aj kapustnica musí byť bez mäsa.

 

Suroviny:

Kyslá kapusta, cibuľa, cesnak, nové korenie, bobkový list, sušené hríby, 2 vajíčka, zemiaky,

 

Príprava:

Kyslú kapustu aj so šťavou dáme do hrnca, pridáme vodu podľa potreby, cibuľu, cesnak, nové korenie, bobkový list a vopred namočené hríby. Uvaríme do mäkka. Zahustíme hladkou múkou ktorú rozmiešame vo vode. Na záver prilejeme rozšľahané vajíčka a krátko povaríme. Zemiaky uvaríme samostatne v šupke, ktoré dáme až do taniera s kapustnicou.

 

obrazok

Plnené pirohy

Toto jedlo môžete pripravovať počas celého roka, stačí dať inú plnku. Napríklad bryndzovú.

 

Suroviny:

500 g polohrubej múky, 400 ml vody, 1 PL oleja, soľ, tučný tvaroh, 5 uvarených zemiakov, cibuľa, masť, kyslú smotana,

 

Príprava:

Do misy dáme múku, vodu, olej, štipku soli a vypracujeme cesto (redšie ako na rezance). Uvarené zemiaky pretlačíme vidličkou, pridáme tvaroh, soľ a zmiešame. Cesto rozvaľkáme a povykrajujeme kolieska. Do stredu dáme plnku, preložíme na trojuholníky a okraje dobre pritlačíme. Potom ich varíme asi 20 minút v slanej vode. Na tanieri polejeme opraženou cibuľkou a kyslou smotanou.

 

obrazok

Prajeme dobrú chuť.

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona