Do Valencie dorazila posledná loď; migranti dostanú čas na zotavenie

NETKY.SK • 17 Jún 2018, 17:01 • 2 min
Do Valencie dorazila posledná loď; migranti dostanú čas na zotavenie

VALENCIA - Migrantom z konvoja patriaceho k lodi Aquarius povolia španielske úrady zostať v krajine nasledujúcich 45 dní a až potom začať riešiť právnu stránku svojho pobytu v Európe.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v nedeľu agentúra AP s odvolaním sa na španielsku políciu.

Bernardo Alonso zo španielskej polície uviedol, že stovky migrantov, ktorí v troch lodiach dorazili v nedeľu do východošpanielskeho prístavu Valencia, budú mať takúto výnimku z dôvodu utrpenia, aké v ostatnom týždni prežili.

 

Aquarius, prevádzkovaný humanitárnymi organizáciami SOS Méditerranée a Lekári bez hraníc (MSF), zachránil minulý týždeň z vôd Stredozemného mora 629 migrantov pochádzajúcich z afrických krajín.

 

Po tom, čo mu Taliansko a Malta zakázali vplávať do svojich prístavov, bolo plavidlo nútené podujať sa na dlhú a nebezpečnú plavbu do Španielska. Stovky utečencov z jeho paluby pred cestou do Valencie umiestnili na dve lode talianskej pobrežnej stráže - na plavidlo Dattilo presunuli 274 a na loď Orione 249 migrantov.

 

Konvoj dorazil do Valencie v nedeľu. Ako prvá v ranných hodinách zakotvila loď Dattilo, následne Aquarius so 106 utečencami na palube, a ako posledná dorazila krátko popoludní tretia loď Orione.

Španielsky Červený kríž zriadil vo Valencii prijímacie stredisko s viac než 1000 dobrovoľníkmi a 400 tlmočníkmi.

 

Španielske úrady prisľúbili, že migranti budú mať pridelených osobitných tlmočníkov počas registračného procesu, ktorý bude trvať niekoľko týždňov.

Migranti pochádzajúci z afrických krajín budú totiž musieť požiadať o azyl. Niektorí tak urobia v Španielsku, aj Francúzsko sa však tiež ponúklo, že istý počet migrantov prijme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies