Do Sýrie sa vracajú chemickí inšpektori OSN

NETKY.SK • 25 September 2013, 07:04 • 2 min
Do Sýrie sa vracajú chemickí inšpektori OSN

ŽENEVA - Skupina expertov OSN na chemické zbrane sa v stredu vráti do Sýrie, aby dokončila preverovanie tvrdení o ich použití v rámci tamojšej občianskej vojny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Informáciu ešte v utorok potvrdili predstavitelia OSN v Ženeve, podľa ktorých sa bude tím pod vedením Švéda Akeho Sellströma zaoberať nedošetrenými "dôvodnými podozreniami" z chemických útokov. Súčasťou misie by malo byť aj zbieranie dôkazov o útoku v dedine Chán al-Asál pri Halabe, ktorý sa údajne odohral 19. marca. Výsledkom predošlej návštevy expertov bola správa potvrdzujúca použitie nervového plynu sarín pri Damasku, kde 21. augusta zahynuli stovky ľudí. Udalosť pobúrila západné veľmoci, ktoré obviňujú sýrsky vládny režim z použitia chemických zbraní proti civilistom. Sýria spolu s Ruskom však zodpovednosť pripisujú protivládnym povstalcom. Inšpektori OSN vo svojej správe neuvádzajú, ktorá strana zbrane použila.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies