Do platnosti vstúpia nové podmienky pre domácu izoláciu

NETKY.SK • 22 December 2020, 18:16 • 2 min
Do platnosti vstúpia nové podmienky pre domácu izoláciu

BRATISLAVA - Regionálne úrady verejného zdravotníctva SR nebudú musieť vydávať zápisnicu z epidemiologického vyšetrovania. Podmienky domácej izolácie bude namiesto nich určovať nová vyhláška Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR).

slovakia

left justify in out

K tomuto kroku sa pristúpilo kvôli tomu, aby sa znížila administratívna záťaž regionálnych úradov. Vyhláška obsahuje ustanovenia, ktoré boli doteraz v usmernení hlavného hygienika SR. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ SR Daša Račková.

 

Výnimky pre potraviny a pohreby 

Oproti poslednej aktualizácii sa navyše niektoré ustanovenia zmenili, keďže si to vyžiadala aplikačná prax. Ide napríklad o to, že pozitívne testovaná osoba môže opustiť miesto domácej izolácie aj za účelom nákupu na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb, ak si ho nevie zabezpečiť prostredníctvom niekoho iného. Musí však mať respirátor FFP2 a dodržiavať hygienu rúk.

 

img

 

Miesto izolácie môže opustiť aj za účelom účasti na pohrebnom obrade zosnulej blízkej osoby, ak nemá žiadne klinické príznaky. Na pohrebe je povinná dodržiavať odstup najmenej dvoch metrov od ostatných, musí mať respirátor FFP2 a dodržiavať hygienu rúk.

 

Zmena pre domácu karanténu 
ÚVZ SR tiež zavádza sa samotrasovanie. Osoba, ktorá je pozitívne testovaná, to oznámi ľuďom, s ktorými bola v posledných dvoch dňoch v úzkom kontakte. Ich následná domáca izolácia sa začne dňom oznámenia a počítať sa bude od dátumu posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Nemusia tak čakať, kým sa im pri epidemiologickom vyšetrovaní ozve regionálny úrad.!!!

 

img

 

Ak nebudú mať príznaky ochorenia, PCR test nie je nutný,!!! izolácia skončí uplynutím desiateho dňa od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.

 

Stále však môžu o test požiadať, vykoná sa najskôr na piaty deň od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Karanténa v tomto prípade skončí doručením negatívneho výsledku testu, už teda nebude potrebné čakať na uplynutie desaťdňovej lehoty.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies