Do nového ročníka astronautov v NASA sa prihlásilo 18.300 uchádzačov

NETKY.SK • 20 Február 2016, 08:43 • 2 min
Do nového ročníka astronautov v NASA sa prihlásilo 18.300 uchádzačov

MYS CANAVERAL - Rekordné množstvo, a síce 18.300, prihlášok do nadchádzajúceho ročníka výcviku pre astronautov dostal v uplynulých mesiacoch americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Zmienené číslo je viac ako dvojnásobkom oproti predošlému maximu z roku 1978, kedy si prihlášku na výcvik podalo 8000 ľudí. K vysokému počtu momentálnych uchádzačov podľa AP prispela aj značná propagácia, ktorou sa NASA prezentoval na sociálnych sieťach.

 

Šance na stanie sa astronautom sú však pre väčšinu uchádzačov len veľmi malé. Do nového ročníka totiž bude vybratých len osem až 14 Američanov. NASA odhaduje, že len samotný výber úspešných kandidátov mu zaberie približne rok. Všetci uchádzači o výcvik musia byť americkými občanmi a mať minimálne bakalársky titul z prírodných vied, matematiky či inžinierstva.

 

Podobne ako predchádzajúci ročník 2013 sa budúci astronauti budú učiť lietať k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) kozmickými loďami vyvíjanými spoločnosťami SpaceX a Boeing, ako aj kozmickou loďou Orion, vyvíjanou na dlhšie vesmírne lety. NASA dúfa, že sa mu astronautov podarí na Mars vyslať niekedy v rokoch 2030 až 2040.

 

Uchádzači o výcvik mali na podanie prihlášky uplynulé dva mesiace, pričom posledný termín na jej zaslanie vypršal vo štvrtok. Prvým ročníkom astronautov bol Mercury 7, ktorý NASA vybral v roku 1959.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies